Świeże masło bez lodówki

Każdy, kto ma do czynienia z gotowaniem doskonale zdaje sobie sprawę, iż masło jest produktem, który trzeba trzymać w lodówce, a przynajmniej wtedy, gdy chce się zachować jego odpowiednią świeżość. Niestety nie zawsze mamy dostęp do lodówki – czy to wtedy, gdy jesteśmy na wyjeździe, czy też wtedy, gdy nasz sprzęt po prostu się nam popsuje. Co wtedy możemy zrobić, żeby móc cieszyć się z wysokiej jakości masła?

Sposób jest prosty. Wstawiamy do garnka wodę i gotujemy ją, dodając przy okazji do niej trochę soli. Gdy już zagotujemy tę prostą mieszankę, odstawiamy ją do całkowitego wystygnięcia (jest to konieczne – inaczej roztopimy masło). Następnie do wody możemy już wstawić nasze masło – ważne jest, by cały czas było w niej zanurzone. Wtedy będziemy mieli pewność, iż zachowa świeżość – podobnie, jak gdyby było w lodówce.

Komentarze

  1. Practic Team :) pisze:

    Polecamy do przechowywania masła “Inteligentną Maselniczkę”, która wykorzystuje starodawny sposób przechowywania masła w wodzie. Dzięki temu jest ono zawsze miękkie i nie trzeba go trzymać w lodówce. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *