Syrop z rabarbaru

Syrop ten starczy na wiele różnych koktajli. Jeżeli nie bardzo przepadasz za alkoholem, syrop możesz dodać do wody gazowanej i docisnąć do niego cytrynę – sprawi to, że uzyskać bezalkoholową wersję drinku.

Składniki do przygotowania syropu

  • 2-3 małe łodygi rabarbaru
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 łyżka cynamonu
  • 1/4 łyżka gałki muszkatołowej
  • 1/2 laski wanilii

Łączymy wszystkie składniki w małym garnku. Na początku gotujemy je do wrzątku, a następnie zmnieniamy ogień na wolny. Na takim gotujemy przez 5-7 minut, a następnie zostawiamy do wystygnięcia (całkowitego). Teraz odcedzamy składniki – zostawiamy nieco rabarbaru na przykład na dodatek do jogurtu lub lodów.

Stworzony syrop można trzymać w pojemniku w lodówce przez dwa tygodnie.

Rabarbarowy syrop

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *