Syrop z rabarbaru
Syrop ten starczy na wiele różnych koktajli. Jeżeli nie bardzo przepadasz za alkoholem, syrop możesz dodać do wody gazowanej i docisnąć do niego cytrynę – sprawi to, że uzyskać bezalkoholową wersję drinku.
Składniki do przygotowania syropu
- 2-3 małe łodygi rabarbaru
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki wody
- 1/4 łyżka cynamonu
- 1/4 łyżka gałki muszkatołowej
- 1/2 laski wanilii
Łączymy wszystkie składniki w małym garnku. Na początku gotujemy je do wrzątku, a następnie zmnieniamy ogień na wolny. Na takim gotujemy przez 5-7 minut, a następnie zostawiamy do wystygnięcia (całkowitego). Teraz odcedzamy składniki – zostawiamy nieco rabarbaru na przykład na dodatek do jogurtu lub lodów.
Stworzony syrop można trzymać w pojemniku w lodówce przez dwa tygodnie.
Dodaj komentarz