Szafran przyprawa zastosowanie

Szafran przyprawa zastosowanie – szafran to najdroższa przyprawa świata, posiadająca jednocześnie szereg zastosowań i idealnie nadająca się, jako dodatek do „zimowych” potraw i napojów. Dlaczego warto zaprosić szafran do swojej kuchni?

Szafran przyprawa zastosowanie

Szafran pasuje zarówno do dań słonych jak i słodkich, ale nie należy dodawać go do potraw kwaśnych np. zawierających ocet lub wino. Najważniejszą zasadą jest to aby nie dodawać go zbyt wiele, gdyż może zepsuć smak potrawy. Z szafranu można także przygotować antydepresyjną i dodającą energii herbatę – zawarte w tej przyprawie związki wykazują działanie pobudzające wydzielanie hormonów szczęścia, dlatego herbata z szafranu pozwala radzić sobie z zimową depresją!

Przyprawa szafran do czego?

Szafran przyprawa zastosowanie. Szafran najlepiej komponuje się z ryżem. Po obróbce cieplnej barwi się na żółto i wygląda bardziej apetycznie, zachęcając do jedzenia. W wielu krajach szafran wykorzystywany jest do barwienia chleba, lub dodawany jest przez baristów do kawy.
Dzięki oryginalnemu smakowi szafran potrawy są często spotykane w restauracjach, ale także i w domowej kuchni. Istnieje wiele przepisów, w których króluje właśnie ta niezwykła przyprawa.

Szafran przyprawa przepisy:

Bułeczki z szafranem i rodzynkami
50 g masła
1 i 2/3 szklanki mleka
15 gram suchych drożdży LUB 50 g
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
około 1,5 litra mąki pszennej
około 0,5 grama szafranu
125 g masła (temperatura pokojowa)
2/3 szklanki cukru
1 jajko

Masło (50 g) rozpuścić w mleku, podgrzać na małym ogniu bez doprowadzenia do wrzenia. Następnie dodać i rozpuścić drożdże oraz sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do miski.
Masło (125 g) wymieszać z cukrem (2/3 szklanki) i zagnieść na jednolitą masę, następnie dodać jajko i wyrobić. Tak przygotowane ciasto dodać do drożdży i dokładnie wymieszać.
Szafran z dodatkiem łyżeczki cukru rozgnieść w moździerzu i dodać do masy. Do całości stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając. Całość wyrobić na jednolitą masę i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto formować w ósemki i ozdobić rodzynkami. Piec w temp. 250 stopni przez około 8-10 minut.

Mimo, iż szafran jest drogi i nie dostępny dla każdego, potrawy z szafranem cieszą się dużym uznaniem.

Oprócz zastosowania w kuchni szafran właściwości posiada niezliczoną ilość.
Wykorzystywany jest w kosmetyce oraz medycynie naturalnej, gdyż jest on rośliną leczniczą.

Szafran właściwości lecznicze

Szafran posiada szerokie spektrum działania i można go zastosować podczas leczenia m.in. chorób serca oraz chorób układu nerwowego. Wykorzystywany jest również jako środek przeciwskurczowy, przeciwbólowy oraz wykrztuśny, dlatego zbawienny jest przy leczeniu astmy oskrzelowej. Naukowcy odkryli, że roślina ta posiada wiele substancji leczniczych i jest to doskonały lek na depresję.

Szafran depresja

Szafran znacznie łagodzi objawy depresji i nie jest szkodliwy dla zdrowia. Jego działanie w przypadku depresji można przyrównać do działania znanych farmaceutyków, z tym, że szafran nie wywołuje działań niepożądanych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *