Szybkie ciasto ze śliwkami

Szybkie ciasto ze śliwkami – przepis idealny na każdą okazję! Sprawdź, jak przygotować pyszne domowe ciasto z sezonowymi owocami!

Kruchy placek ze śliwkami to deser pamiętany z dzieciństwa, który nieodzownie kojarzy się z latem. Aby go przygotować potrzebujesz jedynie chwili wolnego czasu i tanich składników, które pozwolą wyczarować zdrowe i wartościowe słodycze dla Twojej rodziny.

Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką – składniki:

  • 2 szklanki pszennej mąki;
  • 1 szklanka cukru (jeżeli lubisz mniej słodkie ciasto w zupełności wystarczy ¾ szklanki cukru);
  • Kostka zimnego masła (margaryna zawiera niezdrowe tłuszcze trans!)
  • 2 duże lub 3 małe żółtka;
  • Szczypta soli;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • ½ kg śliwek (najlepiej węgierek);
  • 1 łyżka bułki tartej i 1 łyżeczka masła (do posmarowania i wysypanie formy)

Szybkie ciasto ze śliwkami – sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z solą przesiej na stolnicę lub do wysokiej miski. Dodaj resztę składników – cukier, oddzielone od białek żółtka oraz posiekane masło. Zagnieć ciasto, uformuj z niego 2 kule tak, aby uzyskać porcję ciasta na spód (około ¾ całości) i mniejszą część na wierzch placka, schładzaj ciasto w lodowce minimum przez 30-40 minut.

Śliwki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i usuń z nich pestki. Owoce pokrój na ćwiartki. Tortownicę lub blaszkę do ciasta posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Rozwałkuj większą kulę ciasta i wyłóż nim dno formy do pieczenia (ciasto nakłuj widelcem). Na ciasto przełóż pokrojone śliwki (skórką do dołu), resztę ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp owoce. Możesz wierzch ciasta posypać odrobiną brązowego cukru wymieszanego z cynamonem.

Placek wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnia i piecz około 45 minut. Podawaj posypany cukrem pudrem.

Z powyższego przepisu przygotujesz także placek z jabłkami, gruszkami, wiśniami, czereśniami oraz innymi sezonowymi owocami.

Smacznego!

 

 

Komentarze

  1. codojedzenia napisał(a):

    Fajne jesienne ciasto!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *