jajko

Gotowanie jaj na miękko
Często zdarza się, iż jajko nam pęknie – niestety, produkt ten jest bardzo podatny na tego typu uszkodzenia. Gdy już się tak stanie, zazwyczaj pierwsze, co przychodzi nam na myśl to jajecznica. Wcale jednak nie jest to nasza jedyna opcja – pęknięte jajko możemy ugotować również na twardo, jeżeli oczywiście zastosujemy pewien prosty trik.

Jak obrać gorące jajko?
Często zdarza się tak, że musimy przygotować jajko na twardo w bardzo krótkim okresie czasu ? czy to w sytuacji, kiedy zaspaliśmy i musimy zjeść coś ?na szybko?, czy też tuż przed przyjęciem, kiedy zostawiliśmy jajko na sam koniec. Wtedy zazwyczaj spotykamy się z jednym problemem ? podczas gdy samo przygotowanie jajka na twardo nie zajmuje dużo czasu, trzeba stracić kilkanaście minut na to, by ostygło. Jest bowiem zbyt gorące, by utrzymać je w ręku i obrać. Jak zatem skrócić okres oczekiwania i szybko sobie z tym poradzić?