pieczone warzywa
Przepis na pieczone warzywa
Nie wiem, jak Wy, ale ja robiąc pieczone warzywa zawsze biorę je wcześniej na bok i tnę w małe kawałki, a następnie umieszczam na papierze do pieczenia i umieszczam w gorącym piekarniku. Staram się zachować między nimi przestrzeń, by wszystkie nabrały brązowego koloru i zrobiły się chrupiące. I to mój sekret – ale przejdźmy już do właściwego przepisu – na najlepsze pieczone warzywa!
Składniki
Starczają na 6 porcji (jako danie dodatkowe!).
- 1 średnia cebula
- 1 średnia lub 2 małe marchewki
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 małe ziemniaki
- 5 małych pomidorów
- 1 czerwona lub żółta papryka
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- suszone zioła (rozmaryn, tymianek czy szałwia dobrze się nadają, można dodawać pojedynczy typ, albo łączyć wszystkie)
- 4 – 5 łyżek oliwy z oliwek (można więcej dla smaku)
Przygotowanie
Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a następnie kroimy cebulę na cienkie plasterki. Kroimy wszystkie warzywa w małą kostkę, by wszystkie miały mniej więcej ten sam rozmiar, a następnie umieszczamy je w naczyniu do pieczenia. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami do smaku, a następnie polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy delikatnie uważając, by nie uszkodzić pomidorów. Sprawdzamy jeszcze raz czy wszystkie warzywa są dokładnie pokryte oliwą. Jeżeli będzie taka potrzeba, dodajemy jej więcej.
Wstawiamy naczynie do piekarnika i pieczemy od 45 minut do godziny. W połowie procesu gotowania wyjmujemy naczynie, a następnie bardzo delikatnie mieszamy warzywa, by te z dołu pojawiły się na górze. Gdy już będziemy w połowie procesu gotowania, mieszamy po raz drugi, a następnie wyjmujemy i pozwalamy temu wszystkiemu ostygnąć. Sprawdzamy, czy jest to dobrze przyprawione (w razie czego poprawiamy), a następnie podajemy.