Jak trzeć chrzan bez łez?

Chrzan we wspaniały sposób uzupełnia wszelkie dania mięsne, sałatki i nie tylko ? niestety, przy przygotowywaniu potraw zawierających go często spotykamy się z zasadniczym problemem ? mianowicie łzami. Podobnie, jak cebula chrzan ma właściwości, które przyprawiają nas o płacz. Istnieje jednak kilka sposobów na to, by ulżyć naszym oczom i poradzić sobie z płaczem.

Sposoby

  1. W przeddzień przygotowywania potrawy z chrzanem, odstawmy go do naczynia z zimną (lodowatą wręcz) wodą ? zostawmy go w niej na noc. Gdy go będziemy kroić, nie będzie wywoływało to łez.
  2. Ucieranie chrzanu przenieśmy na zewnątrz ? otwórzmy okna tak, by zrobić przeciąg. Wiatr pozwoli substancjom wywołującym płacz szybko ulatniać się z pomieszczenia, a zatem nasz płacz będzie mniejszy.
  3. Możemy również trzeć chrzan nad okapem kuchennym ? ten z łatwością powinien wchłonąć generujące płacz opary.
  4. Dobrym rozwiązaniem jest zanurzenie noża i tarki, na której trzemy chrzan w zimnej wodzie lub też włożenie ich do lodówki.

Wskazówki

  1. Pamiętajmy, by nie skaleczyć swoich rąk przy tarciu.
  2. Zbytni przeciąg może wywołać u nas chorobę ? lepiej byłoby zatem przejść na zewnątrz z ucieraniem chrzanu.
  3. Uważamy, by włączony przez nas okap ? zamiast wydostawać opary na zewnątrz, nie nawiewał ich dodatkowo do mieszkania ? wtedy płakać będziemy nie tylko my, ale także nasi domownicy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *