Jak trzeć chrzan bez łez?
Chrzan we wspaniały sposób uzupełnia wszelkie dania mięsne, sałatki i nie tylko ? niestety, przy przygotowywaniu potraw zawierających go często spotykamy się z zasadniczym problemem ? mianowicie łzami. Podobnie, jak cebula chrzan ma właściwości, które przyprawiają nas o płacz. Istnieje jednak kilka sposobów na to, by ulżyć naszym oczom i poradzić sobie z płaczem.
Sposoby
- W przeddzień przygotowywania potrawy z chrzanem, odstawmy go do naczynia z zimną (lodowatą wręcz) wodą ? zostawmy go w niej na noc. Gdy go będziemy kroić, nie będzie wywoływało to łez.
- Ucieranie chrzanu przenieśmy na zewnątrz ? otwórzmy okna tak, by zrobić przeciąg. Wiatr pozwoli substancjom wywołującym płacz szybko ulatniać się z pomieszczenia, a zatem nasz płacz będzie mniejszy.
- Możemy również trzeć chrzan nad okapem kuchennym ? ten z łatwością powinien wchłonąć generujące płacz opary.
- Dobrym rozwiązaniem jest zanurzenie noża i tarki, na której trzemy chrzan w zimnej wodzie lub też włożenie ich do lodówki.
Wskazówki
- Pamiętajmy, by nie skaleczyć swoich rąk przy tarciu.
- Zbytni przeciąg może wywołać u nas chorobę ? lepiej byłoby zatem przejść na zewnątrz z ucieraniem chrzanu.
- Uważamy, by włączony przez nas okap ? zamiast wydostawać opary na zewnątrz, nie nawiewał ich dodatkowo do mieszkania ? wtedy płakać będziemy nie tylko my, ale także nasi domownicy.
Dodaj komentarz