Tuńczyk z puszki przepisy

Tuńczyk z puszki przepisy-zastanawiasz się, co przyrządzić z tuńczyka z puszki? Do wyboru masz szereg przepisów na smaczne dania w których idealnie sprawdzi się właśnie tuńczyk. Przykładowo możesz przyrządzić z niego różnego rodzaju pasty, zapiekanki, sałatki itp. – sprawdź i przekonaj się, że szybkie dania mogą być naprawdę smaczne!

Pasta z tuńczyka przepis

Do przygotowania potrawy potrzebujemy:

  • Puszkę tuńczyka w sosie własnym lub oleju
  • Szczypiorek, ilość według uznania
  • 2 łyżki majonezu
  • Pieprz, sól

Tuńczyka należy  odsączyć z zalewy, rozgnieść widelcem, dodać drobno pokrojony szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem na koniec dodać majonez, wymieszać. Pastę można łączyć również z ketchupem, musztardą, szczypiorek zastąpić cebulką lub dodać ugotowane na twardo jajko.

original_fit-978-460

Sałatka z tuńczyka z ryżem

Potrzebne produkty:

  • Puszka tuńczyka w sosie własnym
  • Torebka ryżu
  • 2 ogórki konserwowe
  • Cebula
  • Mała puszka kukurydzy
  • Jajko ugotowane na twardo
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Ogórki, cebulę jajko, pokroić w kostkę. Odsączyć tuńczyka i kukurydzę. Ryż ugotować i pozostawić do wystygnięcia. Wszystkie składniki wymieszać w misce, w miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem. Z majonezu i jogurtu przygotować sos. Sałatkę wymieszać z sosem przed podaniem. Możemy również skomponować własne sałatki zgodnie ze swoim upodobaniem, łącząc makaron z tuńczykiem zamiast z ryżem, dodając szczypiorek w zamian cebuli, ogórek kiszony, a nie konserwowy, możemy dodać paprykę itd.

makaronztunczykiem3

Tuńczyk z puszki przepisy na spaghetti i zapiekankę

Wykorzystując makaron możemy również przygotować spaghetti z tuńczykiem. Wystarczy ugotować makaron do spaghetti lub pene i stworzyć własny sos na bazie pomidorów, cebuli i tuńczyka. Smacznym daniem będzie zapiekanka z tuńczykiem. Skomponowana z dowolnych warzyw, z dodatkiem pieczarek, ziół i sera żółtego oraz zalana dowolnym sosem pomidorowym lub na bazie śmietany. Zapieczona w piekarnik śmiało zastąpi danie obiadowe. Jak wynika z powyższego możemy wykorzystać tuńczyka z puszki do stworzenia dań zarówno na ciepłych i zimno. W rożnych kombinacjach, z warzywami, ryżem, makaronem, jak komu smakuje.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *