Gotowanie jaj na miękko
Często zdarza się, iż jajko nam pęknie – niestety, produkt ten jest bardzo podatny na tego typu uszkodzenia. Gdy już się tak stanie, zazwyczaj pierwsze, co przychodzi nam na myśl to jajecznica. Wcale jednak nie jest to nasza jedyna opcja – pęknięte jajko możemy ugotować również na twardo, jeżeli oczywiście zastosujemy pewien prosty trik.Istnieją dwa sposoby na ugotowanie pękniętego jajka. Pierwszy z nich zakłada owinięcie go folią aluminiową (szczelne). Wtedy jajko można włożyć do wody i bezproblemowo ugotować.
Jak ugotować jajko bez skorupki
Drugi sposób mówi z kolei o tym, by nad garnkiem z wodą umieścić sito, a w nim to jajko. Następnie zagotować wodę – para sprawi, że białko przy skorupce zetnie się – wtedy możemy jajko włożyć do wody i dogotować, bez obawy, że całość wypłynie z niego na wierzch.
Dodaj komentarz