Utwardzony olej palmowy – zdrowy czy nie?
Tłuszcz palmowy, a raczej utwardzony olej palmowy znajduje się w niemal wszystkich produktach spożywczych, od ciastek, batonów, przez mrożonki, aż do margaryn i słonych przekąsek. Na etykietach produktów rzadko widnieje jako olej palmowy, częściej ukrywany jest pod nazwami: tłuszcz roślinny, tłuszcz roślinny utwardzony lub olej roślinny. Jak działa na nasze zdrowie?
Olej palmowy zdrowie
Olej palmowy tłoczony jest z owoców oraz zmielonych nasion palmy oleistej. Charakteryzuje się on pomarańczowo – czerwonym kolorem, a także sporą ilością wartości odżywczych, takich jak witamina E, antyoksydanty i beta-karoten – ten rodzaj oleju palmowego jest jak najbardziej korzystny dla naszego zdrowia. Niestety mamy z nim do czynienia bardzo rzadko, gdyż w masowej produkcji żywności stosowane są jego silnie przetworzone i sztucznie utwardzone substytuty.
Niestety podczas obróbki termicznej zmienia się barwa oleju na jasno żółtą, niemal białą i zostają z niego wytrącone wszystkie wartościowe dla zdrowia składniki odżywcze, a zawartość niekorzystnych kwasów tłuszczowych znacznie wzrasta.
Olej palmowy szkodliwość
Spożywanie produktów zawierających w składzie rafinowany olej palmowy prowadzi do otyłości, cukrzycy, z uwagi na podniesiony poziom „złego cholesterolu”, prowadzi także do miażdżycy i chorób serca. W tym przypadku mówimy już o przetworzonym i niebezpiecznym dla naszego zdrowia rodzaju oleju palmowego.
Czy olej palmowy jest zdrowy?
Utwardzony olej palmowy jest rakotwórczy, gdyż zawarte w nim kwasy tłuszczowe sklejają komórki krwi, prowadząc nie tylko do rozwoju chorób układu krążenia, ale także do rozwoju nowotworów różnych narządów.
Spożywanie utwardzonego tłuszczu palmowego może wywoływać bezpłodność, impotencję, a nawet atak serca. Wszystkie te dolegliwości wynikają z tego, iż tłuszcz palmowy jest kumulowany w organizmie, z uwagi na to , że temperatura topnienia oleju jest kilkakrotnie wyższa od temperatury ludzkiego ciała, nie jest on przyswajalny ani wydalany z organizmu. Nie powinno się dodawać lub kupować sproszkowanego mleka z olejem palmowym i podawać go dzieciom. Takie mleko pogarsza mineralizację kości oraz powoduje kolki, wzdęcia i odbijanie.
Najlepszy olej do smażenia
Olej palmowy jest wykorzystywany przez producentów żywności, gdyż jest on tańszą alternatywą dla równie szkodliwych tłuszczów trans, jest wydajny oraz można go długo przechowywać. Jako konsumenci olej palmowy możemy znaleźć w produktach takich jak : lody, mrożonki, mleko w proszku, gotowe zupy, chipsy i inne słone przekąski, masła orzechowe, płatki śniadaniowe, margaryny, fast foody, żółte oraz topione sery, słodycze. Jest on wykorzystywany także w przemyśle kosmetycznym do wyrobu kosmetyków.
Zdrowszą alternatywą dla oleju palmowego jest olej rzepakowy do smażenia, olej lniany (do zastosowania na zimno), słonecznikowy (do sałatek, majonezów, sosów, raczej do krótkiego smażenia) oraz oliwa z oliwek.
Dodaj komentarz