Zapiekanka z cukinii przepis

Zapiekanki warzywne i mięsno – warzywne to doskonały pomysł na zdrowy, szybki w przygotowaniu oraz tani obiad. Jak przygotować zapiekankę z cukinii? Jakie dodatki pasują do tego warzywa i pozwolą podkreślić jego nieco neutralny smak?

Przepis na zapiekankę z cukinią

Zapiekanki z cukinii możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Tak naprawdę o ilości i rodzaju dodatków możemy decydować dowolnie w zależności od tego, jakie dodatki lubimy i co aktualnie posiadamy w swojej kuchni. Zapiekanki to jedno z niewielu dań, które pozwalają wykorzystać resztki wędlin, warzyw czy żółtego sera, dzięki czemu zyskuje nasz domowy budżet i nie marnujemy jedzenia.

Z innej kategorii: Frytki jak z McDonalda

Zapiekanka z cukinii przepisy

Podstawą dobrej zapiekanki z cukinii jest właściwy dobór dodatków i przypraw. Cukinia idealnie komponuje się ze świeżymi i suszonymi pomidorami, papryką, cebulą, czosnkiem, szczypiorem, świeżymi i suszonymi ziołami np. mieszanką prowansalską, tymiankiem, oregano, bazylią, rozmarynem czy lubczykiem. Do zapiekanki z cukinii dodać możemy także podsmażony boczek, kiełbasę, mięso mielone, pokrojony w kostkę filet z kurczaka, makaron, ryż czy ziemniaki – tutaj liczy się przede wszystkim nasz gust, jednak warto pamiętać, że im więcej mięsnych i tłustych dodatków, tym więcej kalorii będzie posiadała zapiekanka.

Zapiekanka z cukinii i pomidorów

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 3 duże pomidory
  • 25 dkg makaronu kokardki lub świderki
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 15 dkg tartego żółtego sera (morski, edamski, salami)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ulubione zioła np. rozmaryn, oregano, bazylia

Sposób przygotowania:

Makaron podgotuj, odcedź i przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania – dojdzie w piekarniku i się nie rozgotuje.

Warto przeczytać: zupa_kapusciana-opiniePrzepis na zupę kapuścianą

Cukinię obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubszą kostkę. Podobnie pokrój pomidory i pieczarki. Cebulę i czosnek posiekaj i delikatnie podsmaż, następnie dodaj pieczarki, a gdy odparuje z nich woda dodaj pomidory i cukinię. Całość smaż jeszcze 3-5 minut, aby warzywa zachowały jędrność. Na patelnię z warzywami dodaj ugotowany wcześniej makaron i całość dokładnie wymieszaj doprawiając do smaku solą, pieprzem i świeżymi lub suszonymi ziołami. Zawartość patelni przełóż do naczynia do zapiekania, zalej bulionem i posyp tartym serem. Zapiekaj 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Coś na deser: Sernik z owocami przepis

Zapiekanka z ziemniaków i cukinii

Powyższy przepis może być inspiracją do wielu dań. Makaron możesz zastąpić podgotowanymi i pokrojonymi w plastry ziemniakami, ryżem lub kaszą. Ciekawym pomysłem na obiad jest także zapiekanka z łososiem i ziemniakami, w której cukinia jest jedynie dodatkiem, a nie podstawą dania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *