Żelkowy jabłecznik

Żelek1

Przepis ten odkryłam zupełnie przez przypadek. Narodził się on na bazie mojej sympatii do tak zwanych “Gumisiów”, żelków w kształcie niedźwiadków. Wyszło przepysznie, a zatem zachęcam do przygotowania ciasta na własną rękę!

Biszkopt

  • 3/4 szklank cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia / sody oczyszczonej
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli

Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy mikserem w małej misce. Żółtka z kolei mieszamy z octem – dodajemy proszek do pieczenia (ewentualnie sodę oczyszczoną) i czekamy około 5 minut, do momentu, kiedy pojawi się piana. Żółtka dodajemy teraz do białek i miksujemy, a następnie dodajemy mąkę. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Krem z jabłek i dekoracje

  • 1,5kg jabłek
  • 3 szklanki wody (1 do budyniu)
  • 2 budynie
  • 1 szklanka cukru
  • 2 paczki żelków
  • 250 ml śmietanki (kremówka – 30%)

Na samym początku zajmujemy się jabłkami. Kroimy je w kostkę, a następnie wrzucamy do garnka razem z dwiema szklankami wody, jedną szklanką cukru. Gotujemy, w międzyczasie robiąc budynie. Te rozrabiamy w jednej szklance wody – gdy będą gotowe, a jabłka będą miękkie, dodajemy je do masy i mieszamy, aż nabierze gęstości. Zdejmujemy masę z ognia i studzimy, ale nie kompletnie – gdy będzie już letnia, wylewamy ją na wystudzony już biszkopt. Całość wstawiamy do lodówki. Gdy będzie się chłodzić (około pół godziny), ubijamy śmietanę i rozsmarowujemy ją na cieście. Do dekoracji i smaku dodajemy nasze żelki.

Żelkowy jabłecznik

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *