Jak zrobić chipsy w domu?

Już nie musisz zastanawiać się, jak zrobić chipsy w domu. Istnieje prosty sposób na smaczne domowe chipsy. Takie chipsy można przygotować z ziemniaków oraz owoców np.jabłek.

Domowe chipsy ziemniaczane

  • 3 ziemniaki
  • olej
  • sól
  • przyprawy

Przepis na domowe chipsy ziemniaczane

Jak zrobić chipsy w domuZiemniaki należy obrać, umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Plasterki zalać zimną wodą, pozostawić je w wodzie na kilkanaście minut. Zlać wodę i ponownie zalać świeżą wodą, czynność powtórzyć jeszcze raz. Teraz plasterki należy odcedzić przez sito, rozłożyć na ręczniczku w celu ich osuszenia. W międzyczasie w dość głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej. Kiedy plasterki są wystarczająco suche, wrzucamy je partiami na rozgrzany olej na ok. 2-4 min (w zależności od grubości plasterków), aż będą rumiane. Przełożyć na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Gotowe chipsy posypujemy solą, papryką lub według własnego smaku dowolną przyprawą. Można również przygotować je w wersji ograniczającej tłuszcz, poniżej jak zrobić chipsy w piekarniku.

Domowe chipsy z piekarnika wersja ziemniaczana

Obrane, umyte ziemniaki pokroić w cienkie plasterki starając się by były one tej samej grubości. Umieścić je w misce, dodając 1, 5 łyżki oleju, sól, dowolne przyprawy. Tak przygotowane ziemniaki należy wymieszać. Następnie rozłóż plasterki na blasze do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 220°C i piecz chipsy z każdej strony przez 8-10 min. Gotowy przysmak pozostaw do wystudzenia. Smaczną, a zarazem zdrową przekąską są chipsy z jabłek.

chipsy-jablkowe

Chipsy jabłkowe przepis

Jabłka należy umyć i osuszyć oraz usunąć z nich gniazda nasienne (bez przekrawania jabłka). Tak przygotowane jabłka pokroić w krążki. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż plasterki na blasze. Wstaw do nagrzanego do 200°C  piekarnika i piecz chipsy z każdej strony godzinę. Krążki można według uznania, posypać przed pieczeniem cynamonem lub przyprawą korzenną. Jest to znakomita i niskokaloryczna przekąska na jesienne długie wieczory.

Poznając prosty przepis na chipsy domowe już wiesz jak zrobić chipsy. Nie jest to trudne, ale na pewno zdrowe i pyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *