Jak zrobić ketchup z pomidorów?

Zastanawiasz się, jak zrobić ketchup z pomidorów? Sprawdź poniższy przepis na ketchup z pomidorów i przekonaj się, że domowy ketchup nie tylko świetnie smakuje, ale także posiada znacznie wyższą wartość odżywczą, niż ten kupowany w sklepie. Jak zrobić domowy keczup?

Przepis na ketchup domowy

Najlepszy ketchup otrzymasz, jeżeli użyjesz do jego przygotowania dojrzałych pomidorów np. Malinowych, które w sezonie nie są drogie, dlatego warto zrobić zapasy i podgotować nieco więcej butelek naszego ketchupu. Poza sezonem lepiej nie sięgać po świeże pomidory dostępne w markecie, a pomidory w puszce bez żadnych dodatków, całe lub krojone – nie ma to większego znaczenia.z18592109V,ketchup-kuron

Jak zrobić ketchup z pomidorów?

Zaletą domowego ketchupu jest nie tylko jego wyjątkowy smak, ale także możliwość dowolnej jego zmiany. Dzięki różnym dodatkom możemy sprawić, że ketchup będzie wyjątkowo słodki np. Gdy dodamy do niego nieco malin, pikantny, gdy dodamy chili lub orientalny, gdy dodamy imbir, świeżą kolendrę oraz nieco kurkumy.
Do domowego ketchupu możemy także dodać świeże lub suszone zioła np. bazylię, oregano, rozmaryn czy tymianek, a wówczas taki ketchup idealnie będzie pasował do dań z grilla czy domowej pizzy lub zapiekanek.

Przepis na domowy ketchup – składniki:

  • 2,5 kg świeżych pomidorów (lub 3 puszki pomidorów krojonych/całych)
  • 2 szalotki, ewentualnie 2 niewielkie młode cebule lub 1 duża cebula czosnkowa
  • Ząbek czosnku
  • 1, 5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • Około 1 łyżki soli
  • Około 1 łyżki cukru
  • Świeżo mielony pieprz
  • 100 ml łagodnego octu winnego
  • 1 łyżka oleju

Keczup domowy przepis – sposób wykonania:

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Następnie zeszklij na nim posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj obrane ze skórki i pozbawione nasion oraz pokrojone w kostkę świeże pomidory lub pomidory z puszki. Duś na małym ogniu około 30-40 minut, często mieszając. Gdy pomidory zaczną nabierać jednolitej konsystencji dopraw je mieloną papryką, solą, cukrem, pieprzem i octem winnym. Jeżeli lubisz ketchup pikantny możesz dodać papryczkę chili lub inne przyprawy.

Ketchup domowy przepis

Gotuj ketchup jeszcze około 30 minut, aż zyska gładką konsystencję. Następnie nakładaj gorący do wyparzonych wcześniej szklanych butelek lub słoików (jeżeli w ketchupie są grudki możesz przetrzeć go przez sito lub zblendować). Zakręć słoiki i przechowuj w lodówce – tak przygotowany ketchup zachowa świeżość przez 4-6 tygodni. Aby móc go przechowywać w spiżarni przez dłuższy czas, pasteryzuj słoiki przez około 10 minut.

Smacznego!

Komentarze

  1. ortalionek pisze:

    doceniam ludzi, którym się chce to robić, skoro na rynku już są świetne ketchupy, np ten z Międzychodu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *