Zupa cukiniowa z ziołami
Jako że obecnie mamy zdecydowanie sezon na cukinię, a kilka sztuk pojawiło się nawet w moim ogródku, postanowiłam zrobić z nich użytek i ugotować zupę. Wyszło bardzo kremowo, ale przepysznie.
Składniki
- 4 cukinie (małe) / 2 cukinie (duże)
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- 1 – 1,5 l bulionu
Przygotowanie
Cukinię myjemy dokładnie dużą ilością wody, a następnie ścieramy na tarce (nie obieramy jej wcześniej). Posypujemy ją solą i czekamy, aż duża ilość soku z niej zejdzie. Nie tracąc czasu podsmażamy przy okazji cebulę i czosnek (bardzo drobno) – zalewamy to bulionem i gotujemy. Dodajemy cukinię, gdy ta już pozbędzie się soku – gotujemy pół godziny, a następnie wlewamy do blendera i doprawiamy do smaku ziołami i przyprawami.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz