Zupa krem ze szparagów przepis
Zastanawiasz się, jak przygotować szparagi? Dziś zupa krem ze szparagów przepis, dla wszystkich chcących zasmakować w tych, delikatnych i niezwykle smacznych warzywach.
Jak się robi szparagi?
Szparagi nie wymagają szczególnie długiego przygotowania, a w formie zupy idealnie nadają się na lekki, letni obiad. Jak przygotować zielone szparagi? Zielone szparagi wymagają jedynie odłamania zdrewniałej końcówki. Kupując białe szparagi musimy obrać je ze skórki i usunąć zdrewniałe części – najlepiej skorzystać z ostrej obieraczki do ziemniaków, a obierki wykorzystać podczas przygotowywania bulionu do zupy.
Jak gotować białe szparagi?
Białe szparagi gotujemy po wcześniejszym odcięciu ich główek, które wymagają jedynie zblanszowania – główki szparagów możemy przez 2-3 minuty obgotować w osolonym wrzątku i udekorować nimi rozlaną do talerzy zupę.
Jak przyrzadzic szparagi?
Zupa ze szparagow to wbrew pozorom bardzo proste danie. Aby ją przygotować możemy wykorzystać jedynie białe lub zielone szparagi oraz przygotować efektowne połączenie dwóch kremów, które świetnie wyglądają na jednym talerzu.
Zupa krem ze szparagów przepis
Bazą zupy ze szparagów jest wywar warzywny lub drobiowy, najlepiej domowy, a nie z kostki. Aby przygotować zupę potrzebujesz:
- 1 litr bulionu
- 1 cebulę
- 2 łyżki masła
- 2 duże ziemniaki
- Natkę pietruszki
- Sól, pieprz i cukier do smaku
- 2 surowe żołtka
Gotując zupę jedynie z białych lub zielonych szparagów wykorzystaj całość bulionu, gdy chcesz przygotować krem w dwóch kolorach proporcje podziel na pół.
Krem ze szparagów białych
Podgrzej połowę bulionu i dodaj do niego pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz obrane i umyte oraz pokrojone na około 1,5 cm kawałki białe szparagi bez główek. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Cebulę zeszklij na maśle. Połowę dodaj do wywaru z białymi szparagami. Wbij żółtko do miseczki i dodaj niewielką ilość gorącego wywaru, zamieszaj i dodaj do zdjętej z ognia zupy. Garnek stawiamy na gazie i mieszamy – zupa nie może się zagotować, a żółtko musi połączyć się z resztą składników.
Gorącą zupę miksujemy.
Zupa ze szparagów zielonych
Krem z zielonych szparagów przygotuj jak powyżej. Warzyw nie obieraj, a jedynie odłam twarde końcówki i odetnij główki. Aby szparagi się nie rozgotowały najpierw podgotuj w bulionie ziemniaki i gdy będą rozbić się miękkie dodaj pokrojone szparagi.
Przepis na szparagi białe
Posiadając już ugotowany krem z białych i zielonych szparagów możemy zblanszować lub ugotować na parze ich główki.
Szparagi przygotowanie
Do talerza wlewamy po porcji kremu z białych i zielonych szparagów. Zupę dekorujemy pokrojoną natką oraz blanszowanymi główkami ze szparagów. Całość możemy także skropić delikatnie oliwą z oliwek lub np. oliwą smakową z chili i ziołami oraz posypać uprażonymi orzechami.
Smacznego!
Dodaj komentarz