Zupa kremowa z pieczarkami

Zupa kremowa z pieczarkami

Składniki

  • 40 – 50 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • oliwa
  • 4 – 6 ziemniaków
  • 3 serki topione (najlepiej śmietankowe)
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 3 garści mrożonej włoszczyzny

Przygotowanie

Na początku kroimy nasze pieczarki w plasterki i siekamy cebulę na drobne kawałki. Smażymy to wszystko na oliwie (którą można zastąpić masłem, jeżeli się chce). Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, tak jak do reszty zup, wrzucamy do naszej zupy i gotujemy. Podsmażone pieczarki i cebulę dodajemy razem z całą naszą włoszczyzną, gotujemy aż ziemniaki staną się miękkie. Przed zagotowaniem się zupy dodajemy serki topione, a następnie gotujemy całość na wolnym ogniu czekając, aż te się kompletnie roztopią. Dodajemy ulubione przyprawy, sól, pieprz, pietruszkę – jeżeli chcemy, możemy jeszcze całość przepuścić przez blender, jednak nie jest to konieczne. Dekoracje według uznania.

pieczarki2

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *