Zupa kremowa z pieczarkami
Składniki
- 40 – 50 dag pieczarek
- 2 cebule
- oliwa
- 4 – 6 ziemniaków
- 3 serki topione (najlepiej śmietankowe)
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 3 garści mrożonej włoszczyzny
Przygotowanie
Na początku kroimy nasze pieczarki w plasterki i siekamy cebulę na drobne kawałki. Smażymy to wszystko na oliwie (którą można zastąpić masłem, jeżeli się chce). Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, tak jak do reszty zup, wrzucamy do naszej zupy i gotujemy. Podsmażone pieczarki i cebulę dodajemy razem z całą naszą włoszczyzną, gotujemy aż ziemniaki staną się miękkie. Przed zagotowaniem się zupy dodajemy serki topione, a następnie gotujemy całość na wolnym ogniu czekając, aż te się kompletnie roztopią. Dodajemy ulubione przyprawy, sól, pieprz, pietruszkę – jeżeli chcemy, możemy jeszcze całość przepuścić przez blender, jednak nie jest to konieczne. Dekoracje według uznania.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz