Jak zrobić zakwas na chleb?

Jak zrobić dobry zakwas na chleb? Każda osoba, która zamierza upiec swój własny pyszny domowy chleb powinna doskonale wiedzieć, czym jest zakwas na chleb domowy ? jest on bowiem składnikiem, który sprawia, że chlebek można w ogóle przygotować i że posiada on swojski smak, jest chrupiący oraz posiada długi termin ważności.

Jak zrobić zakwas na chleb żytni

Co najważniejsze, zakwas czyni chleb zupełnie pozbawionym chemii, w przeciwieństwie do wypieków możliwych do zakupienia w piekarni, upieczonych na bazie przepełnionych chemikaliami drożdży spożywczych. Jak widać warto zainteresować się przygotowaniem własnego zakwasu, zwłaszcza, że postępując według naszych wskazówek nie ma możliwości, by zrobić to źle.

Głównymi, a zarazem jedynymi składnikami potrzebnymi do zrobienia własnego zakwasu są mąka i woda. Gdy nasz zakwas dojrzewa, powstają w nim specjalne bakterie oraz drożdże (ale te naturalne), dzięki którym nasz chleb będzie w stanie urosnąć.

Zakwas na chleb żytni razowy

Do przygotowania zakwasu najlepiej jest wykorzystać mąkę dowolnego rodzaju, o jak najwyższym typie (700 i więcej, na temat typów mąki przeczytacie w naszym innym artykule). Naturalnie rzecz biorąc im wyższy jest typ, tym prostszy do przygotowania jest zakwas na chleb (ze względu na łatwość zachodzenia procesu fermentacji).

Zakwas na chleb razowy

Najczęściej do przygotowywania zakwasu stosuje się mąkę żytnią, gdyż posiada ona różnego rodzaju składniki sprzyjające jego hodowaniu. Jak wyjaśnimy w dalszej części artykułu, proces hodowania zakwasu polega na swoistym jego ?dokarmianiu?, czyli stałym dodawaniu składników w odpowiednich proporcjach. Jeżeli z kolei chodzi o wodę to najlepiej użyć takiej przegotowanej ? unikać należy tej z dużą ilością chloru, czyli kranówki. Niech to będzie woda letnia, byle jej temperatura nie była zbyt wysoka (skończy się to tragicznie dla naszego zakwasu).

Przepis na zakwas na chleb

Jak upiec chleb w piekarniku – Cały proces przygotowywania zakwasu trwa pięć dni i jest powtarzalny. Musimy jednak zadbać o to, by kolejne kroki powtarzać w regularnych odstępach czasu. Załóżmy zatem, że zakwas zaczniemy przygotowywać o 9:00. Bierzemy miskę (dość sporą, gdyż zakwas z dnia na dzień będzie się powiększał) i wsypujemy do niej 50 ? 100 g mąki (w zależności od tego, jaki chleb i ile jego sztuk zamierzamy upiec), a następnie wlewamy dokładnie taką samą ilość letniej przegotowanej wody.

Mieszamy drewnianą łyżką do momentu gdy powstanie masa przypominająca tę potrzebną do zrobienia naleśników. Całą miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (około 25°C, zimą zazwyczaj koło kaloryferów). Dokładnie 12 godzin potem wracamy do naszej miski i mieszamy dokładnie jej zawartość, przykrywamy i znów odkładamy.

Schowek01

Jak zrobić zakwas na chleb bezglutenowy

Przez cztery kolejne dni musimy robić dokładnie to samo. O 9:00 będziemy zatem dokładać do miski po 50-100g mąki i wody wszystko dokładnie mieszając (masa ma mieć cały czas tę samą konsystencję), a o 21:00 (po 12 godzinach) wszystko mieszać dokładnie i zostawać na noc.

Po pięciu dniach nasz zakwas powinien być gotowy, będziemy zatem w stanie wykorzystać go do upieczenia naszego chleba (zapraszamy do działu z przepisami w celu dowiedzenia się, w jaki sposób można to zrobić). Istnieje możliwość, że przygotujemy zbyt dużo zakwasu, wtedy będziemy musieli odpowiednio go przechowywać i dbać o niego (!) aż do naszej następnej próby kulinarnej.

W jaki sposób przechowywać i dbać o zakwas?

Jeżeli pozostanie nam sporo zakwasu, a w naszym chlebaku wciąż będzie znajdował się nasz chleb naturalne jest, że w jakiś sposób ten zakwas będziemy chcieli zachować, zwłaszcza, że w jego przypadku dłuższe przechowywanie oznacza również większą ?moc? zakwasu ? im starszy tym lepsze chleby będą na nim powstawać.


Jak zrobić zakwas na chleb orkiszowy

Zakwas przechowuje się w lodówce ? można go zamknąć w wiadereczku po twarogu, najlepiej od razu go nie zamykać, lecz przykryć na dzień. Dopiero po tym czasie można go spokojnie zamknąć. W takim stanie może przebywać około tygodnia. Co zrobić, by przetrwał o wiele dłużej?

Najlepiej stale go dokarmiać, dokładnie tak, jak robiliśmy to w przypadku jego przygotowywania. Co tydzień dokładamy zatem do niego 50-100g mąki i letniej wody. Gdy wyjmujemy go z lodówki pamiętajmy jednak, że jest zimny. Najlepiej wyjąć go na kilka godzin, by nieco się ogrzał, a następnie dodać składniki. Zaraz po tym nie powinno się go od razu chować w lodówce, niech postoi nawet dzień, aby znów się aktywował.

Podsumowanie

Przygotowanie własnego zakwasu nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wymaga ono co prawda poświęcenia kilkunastu minut dziennie na mieszanie i dodawanie składników, jednakże efekt (chlebowy), jaki można później uzyskać jest iście porażający.

Należy pamiętać, że nasz pierwszy domowej roboty chleb z naturalnego, przygotowanego przez nas zakwasu nie musi od razu być sukcesem ? może wyjść albo zbyt twardy, albo wręcz przeciwnie. Nie należy się zniechęcać pamiętając, iż upieczenie idealnego chleba wymaga od nas sporo doświadczenia, a także mocnego zakwasu. A ten, jak już powiedzieliśmy wcześniej wraz z upływem czasu staje się coraz lepszy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *