Przepis kruche ciasto
Jak zrobić ciasto kruche – kojarzy nam się ono ze smakami dzieciństwa. Doskonale komponuje się z naturalną słodyczą owoców np. jabłek, gruszek lub śliwek oraz delikatną chrupkością kruszonki.
Przepis na dobre kruche ciasto – Poniżej przepis na lekką, orzeźwiającą i wyjątkowo smaczną wersję kruchego ciasta z rabarbarem oraz kruszonką z migdałów.
Ciasto kruche przepisy
- 2 szklanki mąki np. krupczatki
- 20 dkg schłodzonego masła
- Pół szklanki cukru
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Skórka z połowy cytryny
Składniki farszu owocowego
- 70 dkg rabarbaru – ok. 3 duże laski
- Laska wanilii
- 1/3 szklanki cukru
Przepis na kruche ciasto do szarlotki
Kruszonka Przepis – Same składniki na kruszonkę można wykorzystać do upieczenia pysznych kruchych ciastek.
- Pół szklanki cukru
- Pół szklanki mąki
- Pół szklanki zmielonych migdałów (bądź czegoś innego w zależności kto co lubi)
- Cukier waniliowy
- 10 dkg stopionego masła
Jak upiec kruche ciasto
Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę. Dodać posiekane nożem masło oraz otartą skórkę z wcześniej dokładnie umytej i sparzonej wrzątkiem połówki cytryny. Szybko zagnieść składniki ręcznie lub skorzystać z pomocy robota kuchennego. Gotowe ciasto schłodzić przez minimum godzinę w lodówce.
Przepisy na ciasta kruche
W czasie schładzania ciasta przygotować nadzienie. Rabarbar oczyść, obrać i pokroić na 2-3 cm kawałki, dodać cukier wymieszany z wanilią – laskę przeciąć i wyskrobać czubkiem noża ziarenka. Całość wymieszać i po upływie około 30 minut odlać puszczony przez rabarbar sok.
Ciasto kruche do sernika
Ciasto wyjąć z lodówki, szybko rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem oraz wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy około 25 cm – powinno zakryć dno tortownicy oraz brzegi do połowy wysokości, nakłóć widelcem w kilku miejscach.
Przygotować kruszonkę – wszystkie składniki połączyć krusząc w palcach. Wyłożone do tortownicy ciasto posypać cienką warstwą tartej bułki i pokryć warstwą rabarbaru. Na wierzchu ułożyć kruszonkę. Piec w temperaturze 175 stopni z termoobiegim lub 200 stopni bez termoobiegu przez 45 – 50 minut.
Ja mam jakiegoś pecha i kruche ciasto zawsze mi nie wychodzi. Skorzystam chyba też z Twojego przepisu i dam znać, jak mi poszło:-)