Przepis kruche ciasto

Jak zrobić ciasto kruche – kojarzy nam się ono ze smakami dzieciństwa. Doskonale komponuje się z naturalną słodyczą owoców np. jabłek, gruszek lub śliwek oraz delikatną chrupkością kruszonki.

Przepis na dobre kruche ciasto – Poniżej przepis na lekką, orzeźwiającą i wyjątkowo smaczną wersję kruchego ciasta z rabarbarem oraz kruszonką z migdałów.

Ciasto kruche przepisy

rabarSkładniki:

  • 2 szklanki mąki np. krupczatki
  • 20 dkg schłodzonego masła
  • Pół szklanki cukru
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Skórka z połowy cytryny

    Składniki farszu owocowego

  • 70 dkg rabarbaru – ok. 3 duże laski
  • Laska wanilii
  • 1/3 szklanki cukru

Przepis na kruche ciasto do szarlotki

Kruszonka Przepis – Same składniki na kruszonkę można wykorzystać do upieczenia pysznych kruchych ciastek.

  • Pół szklanki cukru
  • Pół szklanki mąki
  • Pół szklanki zmielonych migdałów (bądź czegoś innego w zależności kto co lubi)
  • Cukier waniliowy
  • 10 dkg stopionego masła

Jak upiec kruche ciasto

Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę. Dodać posiekane nożem masło oraz otartą skórkę z wcześniej dokładnie umytej i sparzonej wrzątkiem połówki cytryny. Szybko zagnieść składniki ręcznie lub skorzystać z pomocy robota kuchennego. Gotowe ciasto schłodzić przez minimum godzinę w lodówce.

Przepisy na ciasta kruche

CIASTKAW czasie schładzania ciasta przygotować nadzienie. Rabarbar oczyść, obrać i pokroić na 2-3 cm kawałki, dodać cukier wymieszany z wanilią – laskę przeciąć i wyskrobać czubkiem noża ziarenka. Całość wymieszać i po upływie około 30 minut odlać puszczony przez rabarbar sok.

Ciasto kruche do sernika

Ciasto wyjąć z lodówki, szybko rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem oraz wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy około 25 cm – powinno zakryć dno tortownicy oraz brzegi do połowy wysokości, nakłóć widelcem w kilku miejscach.

Przygotować kruszonkę – wszystkie składniki połączyć krusząc w palcach. Wyłożone do tortownicy ciasto posypać cienką warstwą tartej bułki i pokryć warstwą rabarbaru. Na wierzchu ułożyć kruszonkę. Piec w temperaturze 175 stopni z termoobiegim lub 200 stopni bez termoobiegu przez 45 – 50 minut.

Komentarze

  1. Idalia napisał(a):

    Ja mam jakiegoś pecha i kruche ciasto zawsze mi nie wychodzi. Skorzystam chyba też z Twojego przepisu i dam znać, jak mi poszło:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *