Sałatka parmeńska – szybki przepis!

Sałatka parmeńska może stać się przebojem każdego domowego przyjęcia. Jak przygotować tą szybką i jednocześnie wykwintną przekąskę?

Przepis na sałatkę z szynką

Jeżeli szukasz szybkiego przepisu na smaczną sałatkę, to ten w 100% trafi w Twój gust! Sałata z szynką parmeńską idealnie nadaje się zarówno na romantyczną kolację we dwoje, jak i wykwintne domowe przyjęcie, więc możesz cieszyć się jej smakiem przy wielu okazjach!

Sałatka parmeńska – składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej;
  • 2 szklanki rukoli;
  • 10 pomidorków cherry;
  • 20 dkg szynki parmeńskiej
  • 1 ząbek czosnku;
  • Kilka kromek pszennego pieczywa (do zrobienia grzanek);
  • 5 łyżek grubo tartego parmezanu;
  • Oliwa z oliwek;
  • Ocet balsamiczny;
  • Sól i pieprz.

Sałatka z szynką parmeńską i rukolą – sposób przygotowania

Umyj i osusz rukolę oraz kilka dużych liści lodowej sałaty. Sałatę porwij na mniejsze kawałki i wraz z rukolą przełóż do miski. Następnie dodaj pokrojone na pół pomidorki cherry, pokrojoną w paski szynkę parmeńską i posyp całość parmezanem.

Pieczywo pokrój w niewielką kostkę i przygotuj z niego grzanki na aromatyzowanej ząbkiem czosnku oliwie. Grzanki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, a gdy wystygną dodaj do sałatki i delikatnie wymieszaj składniki.

Sos:

Składniki – 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj składniki sosu i przed polaniem nim sałatki schłodź dresing w lodówce. Możesz dodać do sosu także łyżkę miodu, płatki chili lub posiekany ząbek czosnku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *