Sałatka parmeńska – szybki przepis!
Sałatka parmeńska może stać się przebojem każdego domowego przyjęcia. Jak przygotować tą szybką i jednocześnie wykwintną przekąskę?
Przepis na sałatkę z szynką
Jeżeli szukasz szybkiego przepisu na smaczną sałatkę, to ten w 100% trafi w Twój gust! Sałata z szynką parmeńską idealnie nadaje się zarówno na romantyczną kolację we dwoje, jak i wykwintne domowe przyjęcie, więc możesz cieszyć się jej smakiem przy wielu okazjach!
Sałatka parmeńska – składniki:
- 1 główka sałaty lodowej;
- 2 szklanki rukoli;
- 10 pomidorków cherry;
- 20 dkg szynki parmeńskiej
- 1 ząbek czosnku;
- Kilka kromek pszennego pieczywa (do zrobienia grzanek);
- 5 łyżek grubo tartego parmezanu;
- Oliwa z oliwek;
- Ocet balsamiczny;
- Sól i pieprz.
Sałatka z szynką parmeńską i rukolą – sposób przygotowania
Umyj i osusz rukolę oraz kilka dużych liści lodowej sałaty. Sałatę porwij na mniejsze kawałki i wraz z rukolą przełóż do miski. Następnie dodaj pokrojone na pół pomidorki cherry, pokrojoną w paski szynkę parmeńską i posyp całość parmezanem.
Pieczywo pokrój w niewielką kostkę i przygotuj z niego grzanki na aromatyzowanej ząbkiem czosnku oliwie. Grzanki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, a gdy wystygną dodaj do sałatki i delikatnie wymieszaj składniki.
Sos:
Składniki – 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj składniki sosu i przed polaniem nim sałatki schłodź dresing w lodówce. Możesz dodać do sosu także łyżkę miodu, płatki chili lub posiekany ząbek czosnku.
Smacznego!
Dodaj komentarz