Zapiekanka ze szpinakiem i ziemniakami
Zapiekanki ze szpinakiem – Jako pomysł na obiad, kolacje – cokolwiek to znaczy – znaczy gotowanie! Znajomi zapowiadali się już tydzień temu, a Ty wciąż nie masz pomysłu co podać ? Dzisiejszy przepis na zapiekankę nie należy do tych szybkich dań, ale za to na pewno zostaniesz pochwalony za pyszne danie.
Zobacz także Fakty i mity o zdrowym odchudzaniu
Pyszna zapiekanka ziemniaczana
Zapiekankę można podać różnorako, ze szpinakiem bądź bez, z brokułami lub całkowicie bez warzyw. Danie nie jest na tyle skomplikowane co czasochłonne dlatego należy zabrać się za gotowanie około 3 godziny przed jedzeniem.
Może zainteresuję cię również przepis na Twaróg – fakty o produkcie
Zapiekanka ziemniaczana przepisy:
- ok 1,5 kg ziemniaków
- 300 dag pieczarek
- 2 małe cebule
- kostka żółtego sera
- ser feta ( może być smakowy)
- papryka ( może być jako dodatek)
- kiełbasa np podlaska
- szpinak – świeży bądź mrożony
- śmietana
- fix “pomysł na zapiekankę..”
- czosnek
- 5 jajek
- zioła prowansalskie
- sól pieprz
Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej ze szpinakiem
Ziemniaki obierz i wstaw na mały ogień aby zrobiły się trochę miękkie . Następnie pokrój cebulę w talarki i razem z posiekaną cebulą wrzuć na patelnię aby się zarumieniły . Jeśli będziesz używać mrożonego szpinaku to razem z pokrojonym czosnkiem i pieczarkami wrzuć to na patelnię, a jeśli szpinak masz świeży to pozostaw go chwilowo w opakowaniu. Wszystko posól i popierz ale pamiętaj aby nie przesadzić, ponieważ sam fix nada wszystkiemu słoności.
Przepis na zapiekankę z ziemniaków
Kiedy ziemniaki już są “na wpół” miękkie odcedzamy je i kroimy w talarki tak jak uprzednio kiełbasę. Aby się nie poparzyć użyj do tego noża i widelca. (Zapiekanka z kartofli)
Ziemniaki posypane ziołami prowansalskimi, układaj w naczyniu żaroodpornym jako pierwszą warstwę zapiekanki. Na tą warstwę nałóż równomiernie kiełbasę z cebulą , a potem szpinak i ser feta.
Następnie układamy ponownie ziemniaki, a na to jajko na twardo i pieczarki uprzednio pokrojone w talarki i ostatnią warstwę ziemniaków. W tym czasie rozrób fix w całym kubeczku śmietany i rozlej równo po całej zapiekance.
Przepisy na zapiekanki z ziemniakami
Na sam wierzch poukładaj plastry sera, mogą być troszkę grubsze od standardowych jeśli lubisz. Piekarnik nastaw na ok 170 stopni i zapiekaj przez 40-50 minut. Kiedy zapiekanka będzie już gotowa, wyjmij ją z piekarnika za pomocą silikonowych rączek aby się nie poparzyć.
Małgorzata Nowak
Dodaj komentarz