Zapiekanka ze szpinakiem i ziemniakami

images Zapiekanki ze szpinakiem – Jako pomysł na obiad, kolacje – cokolwiek to znaczy – znaczy gotowanie! Znajomi zapowiadali się już tydzień temu, a Ty wciąż nie masz pomysłu co podać ? Dzisiejszy przepis na zapiekankę nie należy do tych szybkich dań, ale za to na pewno zostaniesz pochwalony za pyszne danie.

Zobacz także Fakty i mity o zdrowym odchudzaniu

Pyszna zapiekanka ziemniaczana

Zapiekankę można podać różnorako, ze szpinakiem bądź bez, z brokułami  lub całkowicie bez warzyw. Danie nie jest na tyle skomplikowane co czasochłonne dlatego należy zabrać się za gotowanie około 3 godziny przed jedzeniem.

Może zainteresuję cię również przepis na Twaróg – fakty o produkcie

Zapiekanka ziemniaczana przepisy:

  1. ok 1,5 kg ziemniaków
  2. 300 dag pieczarek
  3. 2 małe cebule
  4. kostka żółtego sera
  5. ser feta ( może być smakowy)
  6. papryka ( może być jako dodatek)
  7. kiełbasa np podlaska
  8. szpinak – świeży bądź mrożony
  9. śmietana
  10. fix “pomysł na zapiekankę..”
  11. czosnek
  12. 5 jajek
  13. zioła prowansalskie
  14. sól pieprz

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej ze szpinakiem 

Ziemniaki obierz i wstaw na mały ogień aby zrobiły się trochę miękkie . Następnie pokrój cebulę w talarki i razem z posiekaną cebulą wrzuć na patelnię aby się zarumieniły . Jeśli będziesz używać mrożonego szpinaku to razem z pokrojonym czosnkiem i pieczarkami wrzuć to na patelnię, a jeśli szpinak masz świeży to pozostaw go chwilowo w opakowaniu. Wszystko posól i popierz ale pamiętaj aby nie przesadzić, ponieważ sam fix nada wszystkiemu słoności.

Przepis na zapiekankę z ziemniaków

Kiedy ziemniaki już są “na wpół” miękkie odcedzamy je i kroimy w talarki tak jak uprzednio kiełbasę. Aby się nie poparzyć użyj do tego noża i widelca. (Zapiekanka z kartofli)


Ziemniaki posypane zapiekanka-szpinak-ziemniaki-00ziołami prowansalskimi, układaj w naczyniu żaroodpornym jako pierwszą warstwę zapiekanki. Na tą warstwę nałóż równomiernie kiełbasę z cebulą , a potem szpinak i ser feta.

Następnie układamy ponownie ziemniaki, a na to jajko na twardo i pieczarki uprzednio pokrojone w talarki i ostatnią warstwę ziemniaków. W tym czasie rozrób fix w całym kubeczku śmietany i rozlej równo po całej zapiekance.

Przepisy na zapiekanki z ziemniakami

Na sam wierzch poukładaj plastry sera, mogą być troszkę grubsze od standardowych jeśli lubisz. Piekarnik nastaw na ok 170 stopni i zapiekaj przez 40-50 minut. Kiedy zapiekanka będzie już gotowa, wyjmij ją z piekarnika za pomocą silikonowych rączek aby się nie poparzyć.

Małgorzata Nowak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *