Kuchnia argentyńska
Argentyna to bardzo duży i nieźle rozwinięty kraj, który ma za sobą ładny kawałek historii ? ta miała duży wpływ na to, jak wygląda w nim obecnie jego światek kulinarny. Ten poddał się największemu wpływowi ze strony Europy i zawiera bardzo dużo pokarmów kojarzących się z Hiszpanią, jak również włoskich makaronów i pizzy oraz francuskiego pieczywa. Mimo tego, iż produkty te pochodzą z innych zakątków świata, Argentyńczycy potrafią je zmieniać i przerabiać, czyniąc je swoimi własnymi.
Podczas gdy w Buenos Aires i innych większych miastach odnaleźć można bardzo wyrafinowaną kulturę dotyczącą jedzenia i dania z różnych zakątków świata, bardziej wiejskie obszary tego kraju są bogate w bardziej tradycyjne południowoamerykańskie tradycje żywieniowe.
Najpopularniejsze potrawy argentyńskie
- Empanadas Tacumanas ? są to specjalne rogaliki (coś w stylu naszych polskich pierogów) nadziewane farszem, najczęściej mięsnym. Oprócz mięsa znaleźć w nim jednak można również różnego rodzaju warzywa i ser. Zazwyczaj smaży się je w oleju, ale często piecze na blasze. Samo ich ciasto wyglądem i konsystencją przypomina to francuskie, jednak empanadas to przysmak typowy dla Ameryki Południowej ? Argentyńczycy zajadają nim się bardzo często.
- Parówki Chorizo ? kolejne często spożywane (zwłaszcza w porze obiadowej) danie. Są nim z pozoru zwykłe wieprzowe parówki ? Argentyńczycy lubią je jednak przyprawiać dużą ilością papryki i podawać na ostro, w otoczeniu czosnku (lub sosu czosnkowego), musztardy i innych wyrazistych smakowo dodatków. Parówki te są zazwyczaj grillowane, ale czasem do ich przyrządzenia korzysta się z pieca.
- Sos chimichurri ? sos ten wywodzi się z Argentyny, jednak jest uwielbiany niemal na całym świecie. Tradycyjnie podaje się go z dobrze wygrillowanym stekiem, aczkolwiek często można go spotkać również w otoczeniu ryb oraz kurczaka.
- Fugazzeta ? jak wcześniej zostało wspomniane, Argentyńczycy posiadają w swoim menu kulinarnym bardzo wiele potraw pochodzenia włoskiego. Również u nich bardzo popularna jest pizza ? jest na tyle często przygotowywana, że mieszkańcy tego kraju przygotowali swój własny jej rodzaj. Jest nim właśnie Fugazzeta, która zawiera bardzo dużo różnych dodatków (prawie nie mieszczą się na pizzy), a poza tym przygotowana jest ze specjalnego rodzaju kruchym ciastem.
- Alfajores ? ciasteczka charakterystyczne dla Argentyny, składające się zazwyczaj z dużej ilości karmelu oraz przypominające niewielkie kanapki. Same w sobie są przygotowywane w bardzo wielu najróżniejszych rozmiarach i z dodatkiem różnych smaków ? tradycyjnie do ich przygotowania wykorzystuje się Pisco ? południowoamerykański rodzaj brandy. Jest on opcjonalny, aczkolwiek wzbogaca ciastka o unikalny smak.
- Dulce de Leche ? bardzo często przygotowany nie tylko w Argentynie, ale i w całej Ameryce Południowej sos karmelowy o bardzo słodkim smaku i wyrazistym zapachu ? najczęściej dodaje się go na lody oraz torty urodzinowe, aczkolwiek równie dobrze można go przygotować jako dodatek do ciastek czy chleba (koniecznie delikatnego, najlepiej francuskiego).
Podsumowanie
Naturalnie rzecz biorąc wymienione powyżej potrawy to jedynie wybrane przykłady ? kuchnia argentyńska obfituje w tego typu daniach, a jej różnorodność oraz bogactwo smaków i zapachów jest w stanie zaskoczyć nawet najbardziej wybrednego konesera.
Dodaj komentarz