Jak zrobić bułkę do kebaba?

Jak zrobić bułkę do kebaba? Z przyjemnością odpowiemy na to pytanie. Poniżej znajdziecie stosunkowo prosty przepis na pyszne, domowe bułki do kebaba.

Zrobienie bułek do kebaba wymaga nieco czasu, dlatego warto przygotować większą porcję ciasta i część upieczonych bułek zamrozić.

Z powiązanej tematycznie kategorii: Przepis na hamburgery z wołowiny

Przepis na pitę do kebaba

Z bułkami do kebaba jest trochę jak z ciastem na pizzę – nie zawsze się udają, ale warto spróbować 😉 Nawet niewyrośnięte lub nieco przypalone, będą lepszą opcją, niż gotowce dostępne w supermarketach.

Przeczytaj także: Proste zasady zdrowej, zbilansowanej diety

Aby zrobić chleb turecki do kebaba, potrzebujesz:

  • ½ kg mąki – porcja na 3-4 bułki (w zależności od ich wielkości),
  • 25 g drożdży,
  • 1 szklankę ciepłej, ale nie gorącej wody,
  • 1 płaską łyżeczkę soli,
  • 1 łyżeczkę cukru,
  • 100 g kwaśnej śmietany lub tureckiego jogurtu (może być też dobry jogurt naturalny)
  • 2 łyżki oleju.

Jak zrobić bułkę do kebaba? – Sposób przygotowania:

Przygotuj wysoką miskę. Do ciepłej wody dodaj drożdże i cukier oraz 2-3 łyżki mąki. Odczekaj kilkanaście minut, aż zaczyn zacznie „pracować” – powinien nieco się podnieść. Aby tak się stało, musi stać w dość ciepłym miejscu.

Może Cię zainteresować: Szybkie ciasto ze śliwkami

Gdy zaczyn będzie gotowy, do miski przełóż resztę mąki, sól, oliwę, jogurt i dodaj zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto – gotowe będzie odchodziło od brzegów miski i miało gładką konsystencję. Ciasto nie może być rzadkie! Następnie odstaw ciasto do wyrośnięcia – pamiętaj, aby miskę przykryć lnianą lub bawełnianą ściereczką.

Jak zrobić kebaba w bułce?

Gdy ciasto wyrośnie (po około godzinie), podziel je na mniejsze porcje. Z każdej formuj kulę, a następnie rozpłaszcz ją i rozciągnij tak, aby powstały placek miał około 1 cm grubości. Gotowe placki układaj na blasze. Włóż do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) i piecz około 25-30 minut. Bułki przed upieczeniem możesz posmarować surowym żółtkiem i posypać ziarnami sezamu.

Chleb do kebaba możesz także usmażyć na grubej, najlepiej żeliwnej, patelni (bez tłuszczu) lub na blasze tradycyjnej kuchni kaflowej.

Gdy bułki uzyskają apetyczny, złoty kolor wystarczy przekroić je ostrym nożem i przygotować domowy kebab – sprawdź nasz przepis – Kebab jak zrobić w domu? Sprawdzony przepis!

Smacznego!

Komentarze

  1. Dagmarawawa pisze:

    Z tego przepisu wychodzi na prawdę bardzo pyszna bułka do kebaba polecam

  2. Monika pisze:

    Najlepsza bułka do kebaba jaką jadłam

  3. Beata pisze:

    Ciekawy smak wyszedł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *