Frytki jak z McDonalda

Lubicie frytki z McDonalda? Są takie dni , że moglibyście jeść je kilogramami ? Już dziś możesz zrobić je we własnej kuchni , przepis na frytki z mcdonalda nie jest o tyle trudny co czasochłonny.

Przeczytaj także temat: Jak zrobić Chleb żytni na zakwasie

Produkty do robienia frytek:

  • 3/4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki miodu
  •  3 duże łyżki cukru
  • 0,5 l oleju

Przepis na domowe frytki

Wykonanie : Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie długie paski , za pomocą noża bądź specjalnej do tego maszynki . Następnie płuczemy je  i wsypujemy do miseczki , zalewając zimną wodą na około 10 minut . W ten sposób wypłuczemy skrobię ziemniaczaną , która się w nich znajduję . W tym czasie możemy przygotować marynatę, do której użyjemy miodu , cukru i wody.


Pomysł na frytki

miskaDo miski wlewamy miód , zasypujemy cukrem i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Po odcedzeniu ziemniaków , płuczemy je jeszcze raz pod bieszącą wodą i wsypujemy do naszej marynaty . W tym stanie , powinny one pozostać przez około 10-15 minut aż się lekko zaparzą.

Domowe frytki przepis

Po tym czasie, kiedy ziemniaki poczuły słodycz miodu i cukru, lekko zaparzając się, odcedzamy je i układamy na papier delikatnie wycierając . Ziemniaki nie mogą być mokre , ponieważ po wrzuceniu na gorący tłuszcz zacznie on strzelać . W tym momencie wysypujemy nasze frytki na brytfankę wyłożoną folią aluminiową, polewamy je lekko olejem i mieszamy . Musimy je natłuścić   , ponieważ wkładając je do zamrażarki mamy pewność , że nam się nie posklejają . Tam , pozostawiamy je na około 20 minut .

Warto przeczytać również: Przepis na pyszne naleśniki

Jak zrobić frytki z mcdonalda

Kiedy nasze frytki lekko się zmroziły, pierwszą porcję rzucamy na sitko. Smażymy je na dwa razy. Na początku musimy je zblanszować. Co to znaczy blanszowanie? Oznacza to, że będą się gotowały bez uzyskania koloru .




smazeniePrzepis frytki

Ziemniaki wrzucamy na gorący olej , który musi uzyskać temperaturę co najmniej 160 stopni co sprawi , że będą one mięciutkie w środku bez uzyskania żadnego koloru. Po fazie zblanszoania posiadają one taką lekką jakby skórkę  ale nie należy się tym przejmować , bo właśnie tak one powinny wyglądać . W tym momencie odcedzamy je z tłuszczu i zostawiamy na minutkę w miseczce, a tym czasie nagrzewamy jeszcze bardziej nasz tłuszcz.

Przepis na dobre frytki

Blanszowanie frytek – Wkładamy sitko z naszymi zblanszowanymi frytkami do oleju i zostawiamy na 5 minut . w tym czasie mają one zbrązowieć . Po tym czasie wyjmijcie  i zobaczcie sami , że frytki wyglądają identycznie jak te w McDonaldzie . Wystarczy szczypta soli do smaku i możecie się już zajada .

Jaki olej do smażenia frytek

Jeżeli chodzi o smak frytek to olej nie ma większego znaczenia, sam rodzaj oleju może natomiast wpływać na nasze zdrowie (najlepszy olej do frytkownicy). Przepis pochłania najwięcej czasu tylko wtedy, kiedy frytki robicie po raz pierwszy. Gwarantuję, że przy każdym kolejnym będzie to kwestia uzyskania wszystkich potrzebnych form naszej potrawy.

Komentarze

  1. Mateusz pisze:

    Witam.
    Ile dni wytrzymają takie frytki w zamrażarce?

  2. Beata pisze:

    Super przepis, frytki wychodzą dokładnie jak z mc donalds nawet zapach mają taki sam,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *