Panierka jak w KFC

Panierka jak w KFC – oryginalny przepis na uwielbianą panierkę do kurczaka. Sprawdź, w jaki sposób ją przygotować i zaskocz swoich bliskich daniem, które smakuje jak z popularnej sieci barów szybkiej obsługi.

Kurczak z KFC urzeka smakiem wiele osób. Teraz bez problemu przygotujesz go w domu, dzięki czemu na pewno będzie zdrowszą wersją typowego fast-fooda, a Twój chrupiący kurczak zdeklasuje inne dania.

Przeczytaj także: Frytki jak z McDonalda

Kurczak KFC przepis

Podstawą panierki do kurczaka z KFC jest biała mąka oraz kompozycja 11 ziół i przypraw, które znajdziesz w swojej kuchni. Przepis zdradził siostrzeniec Colonela Sandersa – Joe Ledingtonem, pokazując zanotowany na kartce przepis reporterowi „Chicago Tribune”.

Sekretem kurczaka z KFC jest nie tylko panierka, ale także dość nietypowa marynata, składająca się z surowego jajka i maślanki (składniki należy dokładnie wymieszać), w której należy moczyć kawałki mięsa przez 30 minut.

Może Cię zainteresować: Przepis na hamburgery z wołowiny

Panierka jak w KFC – składniki:

  • 2 szklanki białej mąki
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • Po ½ łyżki stołowej suszonego tymianku i bazylii
  • Po 1 łyżce stołowej świeżo zmielonego czarnego pieprzu, mielonego imbiru i soli selerowej
  • 1 łyżka stołowa sproszkowanej musztardy (jeżeli masz problem z jej zakupem, dodaj łyżkę ulubionej musztardy do marynaty)
  • 2 łyżki stołowe soli czosnkowej
  • 3 łyżki stołowe świeżo mielonego białego pieprzu
  • 4 łyżki stołowe mielonej słodkiej papryki (jeżeli chcesz, aby panierka była bardziej pikantna, dodaj 2 łyżki słodkiej i 2 łyżki ostrej papryki)

Z losowo wybranej kategorii: Olejek cynamonowy właściwości

Przepis na kurczaka z KFC – sposób przygotowania:

Wszystkie składniki panierki wsyp do miski i dokładnie wymieszaj. Wcześniej zamarynowanego kurczaka odsącz z marynaty i poczekaj, aż nadmiar płynu obcieknie. Panieruj kawałki kurczaka w mące z przyprawami i odstawiaj je na kratkę z piekarnika, umieszczoną nad blaszką do pieczenia. Mięso powinno tak „leżakować” około 20 minut.

Przygotuj duży, płaski rondel z grubym dnem, głęboką patelnię lub frytkownicę. Wlej sporo oleju i poczekaj, aż rozgrzeje się do 176 stopni Celsjusza (najlepiej temperaturę oleju sprawdzić specjalnym termometrem). Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę, smaż porcjami po kilka kawałków kurczaka przez około 15-20 minut, przewracając mięso tylko raz w czasie smażenia.

Gdy kurczak będzie miał ciemnozłoty kolor, należy wyjąć go z oleju i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniaku. Pamiętaj, aby smażyć mięso niewielkimi porcjami, gdyż inaczej olej straci wymaganą temperaturę, a kurczak nie będzie chrupiący.

Czy ten przepis na panierkę faktycznie jest długo skrywaną tajemnicą? Musicie przekonać się sami lub uwierzyć na słowo siostrzeńcowi założyciela sieci KFC.

Smacznego!

Komentarze

  1. Monika pisze:

    Panierka super polecam, przepyszny kurczak wychodzi

  2. Dagmara pisze:

    Mega wychodzi , dobre

  3. Iza pisze:

    Super panierka wychodzi, uwierzcie że warto spróbować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *