Panierka jak w KFC

Panierka jak w KFC – oryginalny przepis na uwielbianą panierkę do kurczaka. Sprawdź, w jaki sposób ją przygotować i zaskocz swoich bliskich daniem, które smakuje jak z popularnej sieci barów szybkiej obsługi.
Kurczak z KFC urzeka smakiem wiele osób. Teraz bez problemu przygotujesz go w domu, dzięki czemu na pewno będzie zdrowszą wersją typowego fast-fooda, a Twój chrupiący kurczak zdeklasuje inne dania.
Przeczytaj także: Frytki jak z McDonalda
Kurczak KFC przepis
Podstawą panierki do kurczaka z KFC jest biała mąka oraz kompozycja 11 ziół i przypraw, które znajdziesz w swojej kuchni. Przepis zdradził siostrzeniec Colonela Sandersa – Joe Ledingtonem, pokazując zanotowany na kartce przepis reporterowi „Chicago Tribune”.
Sekretem kurczaka z KFC jest nie tylko panierka, ale także dość nietypowa marynata, składająca się z surowego jajka i maślanki (składniki należy dokładnie wymieszać), w której należy moczyć kawałki mięsa przez 30 minut.
Może Cię zainteresować: Przepis na hamburgery z wołowiny
Panierka jak w KFC – składniki:
- 2 szklanki białej mąki
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka oregano
- Po ½ łyżki stołowej suszonego tymianku i bazylii
- Po 1 łyżce stołowej świeżo zmielonego czarnego pieprzu, mielonego imbiru i soli selerowej
- 1 łyżka stołowa sproszkowanej musztardy (jeżeli masz problem z jej zakupem, dodaj łyżkę ulubionej musztardy do marynaty)
- 2 łyżki stołowe soli czosnkowej
- 3 łyżki stołowe świeżo mielonego białego pieprzu
- 4 łyżki stołowe mielonej słodkiej papryki (jeżeli chcesz, aby panierka była bardziej pikantna, dodaj 2 łyżki słodkiej i 2 łyżki ostrej papryki)
Z losowo wybranej kategorii: Olejek cynamonowy właściwości
Przepis na kurczaka z KFC – sposób przygotowania:
Wszystkie składniki panierki wsyp do miski i dokładnie wymieszaj. Wcześniej zamarynowanego kurczaka odsącz z marynaty i poczekaj, aż nadmiar płynu obcieknie. Panieruj kawałki kurczaka w mące z przyprawami i odstawiaj je na kratkę z piekarnika, umieszczoną nad blaszką do pieczenia. Mięso powinno tak „leżakować” około 20 minut.
Przygotuj duży, płaski rondel z grubym dnem, głęboką patelnię lub frytkownicę. Wlej sporo oleju i poczekaj, aż rozgrzeje się do 176 stopni Celsjusza (najlepiej temperaturę oleju sprawdzić specjalnym termometrem). Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę, smaż porcjami po kilka kawałków kurczaka przez około 15-20 minut, przewracając mięso tylko raz w czasie smażenia.
Gdy kurczak będzie miał ciemnozłoty kolor, należy wyjąć go z oleju i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniaku. Pamiętaj, aby smażyć mięso niewielkimi porcjami, gdyż inaczej olej straci wymaganą temperaturę, a kurczak nie będzie chrupiący.
Czy ten przepis na panierkę faktycznie jest długo skrywaną tajemnicą? Musicie przekonać się sami lub uwierzyć na słowo siostrzeńcowi założyciela sieci KFC.
Smacznego!
Dodaj komentarz