Jak przyrządzić polędwicę wieprzową?

Zastanawiasz się, jak przyrządzić polędwicę wieprzową? Sprawdź nasz prosty przepis na polędwice wieprzową zaskocz domowników wyjątkowym świątecznym daniem, które idealnie pasuje na wielkanocny obiad.

Przepis na poledwiczki wieprzowe

Polędwiczka wieprzowa to bardzo smaczne i delikatne mięso, które doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia oraz duszenia. Jak przygotować polędwiczki wieprzowe pieczone?

Może cię zainteresowane przepis: Kotlety mielone rybne

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe

Poledwica wieprzowa to mięso, które przygotujesz w niemal ekspresowym tempie. Aby mięso było kruche i delikatne nie można zbytnio przedłużać czasu pieczenia – najlepsza polędwica wychodzi wówczas, gdy w środku jest delikatnie różowa, choć nie brakuje zwolenników tego dania w wersji krwistej i dobrze wypieczonej.

Z polędwicy przygotujesz także smaczne steki – aby mięso nie było twarde i gumowate nie należny solić go przed przygotowaniem.


Polędwiczka wieprzowa przepisy

Przepis na polędwicę pieczoną – składniki na 6 porcji

  • 800 g polędwicy
  • 2 kieliszki czerwonego wina
  • 1 i 1/2 szklanki domowego bulionu
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • świeży tymianek
  • olej do smażenia

Przepis polędwiczki wieprzowe – przygotowanie:

polędwiczki-z-pikantną-panierkąMięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony, obsyp solą i pieprzem oraz obłóż gałązkami tymianku i przełóż do naczynia żaroodpornego lub rękawa do zapiekania – polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie to alternatywa dla tradycyjnie przygotowywanego dania oraz sposób na zachowanie soczystości każdego mięsa.

Mięso piecz około 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (piekarnik z termoobiegiem) lub około 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (piekarnik bez termoobiegu).

Warto przeczytać także: Naleśniki zapiekane ze szpinakiem

Po upieczeniu pozostaw mięso na kilka minut, aby odpoczęło – zyska wówczas odpowiedni smak i aromat.

Przepis na polędwiczkę

Do powstałego podczas pieczenia sosu dodaj czerwone wino oraz bulion i gotuj całość na małym ogniu aż zgęstnieje. Polędwicę podawaj z gotowanymi ziemniakami, duszonymi warzywami lub surówką ze świeżych warzyw.

Polędwiczki wieprzowe przepis na obiad

Co zrobić z polędwicy wieprzowej? Polędwica nadaje się zarówno na pieczeń, bitki, steki, jak i medaliony, jednak należy pamiętać, że im bardziej rozdrabniamy mięso, tym bardziej musimy skrócić czas jego przygotowania.

Steki z polędwicy wystarczy obsmażyć po 3-4 minuty z każdej strony, bitki – 2 minuty, a medaliony 3 minuty – ważne, aby do rozbijania polędwicy nie używać tłuczka do kotletów, a dłoni – delikatne włókna mięsa nie ulegną wówczas uszkodzeniu.

Polędwiczka wieprzowa w sosie

Do polędwicy wieprzowej doskonale pasuje sos pieczarkowy, chrzanowy lub tradycyjny pieczeniowy, który zrobimy na bazie sosu własnego powstałego w czasie smażenia lub pieczenia mięsa.

Z innej kategorii: Sałatka z brokułami przepis

W przypadku polędwicy lepiej unikać sosów zagęszczanych mąką – robiąc sos pieczarkowy lepiej zagęścić go słodką śmietanką i zredukować nadmiar płynu poprzez gotowanie. Aromatyczny sos pieczeniowy otrzymamy dolewając na patelnię, gdzie smażyło się mięso szklankę domowego bulionu i redukując objętość podobnie, jak w przypadku sosu pieczarkowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *