Śniadania

Omlet jak zrobić?

Omlet jak zrobić – przepis na idealny hiszpański omlet, który zawsze się udaje! Omlet z jajek przepis.

Domowa granola przepis

Szukasz prostego i szybkiego przepisu na domową granolę? Dziś domowa granola przepis dla początkujących w kuchni.

Przepis kasza jaglana na śniadanie

Szukając smacznego i przede wszystkim zdrowego pomysłu na śniadanie warto tradycyjne płatki śniadaniowe, owsiankę lub kanapkę zastąpić kaszą jaglaną, która dostarczy cennych dla zdrowia witamin i minerałów oraz zapewni zastrzyk energii na wiele godzin. Jak przygotować kaszę jaglaną? Czy kasza jaglana jest zdrowa?

Jak przygotować jajecznicę?

Jednym z tradycyjnych i najprostszych, a zarazem najczęściej przygotowywanych na śniadanie dań jest jajecznica. Wbrew pozorom jednak wykorzystanie dwóch podstawowych składników jajecznicy może przysporzyć sporo kłopotów ? wszystko zależy od tego, co będziemy z nimi robić na patelni. Wykonanie poniższych kroków zagwarantuje wykonanie perfekcyjnego śniadania.

Jak przygotować naleśniki?

Jednym z najczęściej przygotowywanych przez Polaków na śniadanie pokarmów są naleśniki. Tak naprawdę wielkiej filozofii w nich nie ma – ot co, zwykłe ciasto i nadzienie. Mimo wszystko wciąż są osoby, które nie potrafią przygotować własnych naleśników. Właśnie dla nich powstała nasza porada.

Przepis na makaron czosnkowo-krabowy

Poniższy przepis pełni rolę doskonałej przystawki, aczkolwiek doskonale sprawdza się jako samodzielne danie, czy to w towarzystwie sałatki, czy też w otoczeniu zwykłego chleba. Danie można jeść o każdej porze dnia – pasuje zarówno na śniadanie, jak i późny obiad. Jest proste i bardzo szybkie do przygotowania – zarazem można łatwo je dopasować do swoich potrzeb, dodając jakieś zioła i dodatkowe przyprawy.

Przepis na puszysty ryż

Puszysty ryż doskonale sprawdza się na śniadanie – zwłaszcza gdy szuka się czegoś szybkiego, a jednocześnie bardzo lekkiego.

Składniki

  • 3 szklanki ryżu (“puszystego”
  • 1,5 szklanki pociachanych warzyw (kalafior, marchewka, ziemniak)
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • 1/2 szklanki pomidorów
  • 3 przecięte zielone chili
  • 1 łyżeczka pokrojonej kolendry
  • 2 łyżeczki oleju
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

Podgrzewamy olej na patelni i dodajemy do niego kminek, papryczki chili i pokrojone warzywa. Podgrzewamy je, aż nabiorą fajnego koloru. Wtedy dodajemy pomidorów i kolendry i gotujemy, aż to wszystko stanie się delikatne. Dodajemy soli i ketchupu (z jak największą ilością pomidorów w składzie) i mieszamy.

Odkładamy ryż do wody na kilka sekund, a następnie od razu odsączamy wodę i dodajemy go do całości – szybko mieszamy, by całość ładnie się zmieszała.