Sałatki
Sałatka parmeńska – szybki przepis!
Sałatka parmeńska może stać się przebojem każdego domowego przyjęcia. Jak przygotować tą szybką i jednocześnie wykwintną przekąskę?
Sałatka warzywna przepis
Sałatka warzywna przepis – prezentujemy doskonały przepis na sałatkę jarzynową. Jak zrobić sałatkę jarzynową?
Sałatka cezar z grzankami
Sałatka cezar z grzankami to doskonały pomysł nie tylko na pożywną kolację lub lekki obiad, ale także popisowe danie, gdy zaskoczą Cię nieprzewidziani goście. Sprawdź, jak przygotować doskonałą sałatkę Cezar w nie więcej niż 30 minut!
Sałatka z brokułami przepis
Sałatka z brokułami przepis – przygotujemy ją na wiele różnych sposobów. Niezależnie od tego, po jakie dodatki sięgniemy, to zawsze stanowić będzie zdrowe i pożywne danie, którego ogromną zaletą jest szybkość przygotowania.
Sałatka warzywna składniki
Sałatka jarzynowa to kolejne danie, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jak zrobić sałatkę warzywną?
Surówki i sałatki
Surówki i sałatki to nie tylko doskonały dodatek do obiadu, ale także sposób na przemycenie porcji warzyw i owoców pod postacią akceptowalną przez większość małych i dużych niejadków. Jak przygotować szybkie i dobre sałatki?
Przepis na wybuchową sałatkę z granatem i łososiem
Choć granat nie jest u nas zbyt popularnym owocem, jakoś znalazł się u mnie w lodówce. Nie pozostało mi zatem nic innego, jak tylko wykorzystać go w jakiś sposób. Postawiłam na sałatkę.
Składniki – sałatka
- 1 granat
- 150 g łososia wędzonego
- 1 ogórek
- 1 opakowanie roszponki
- 3 rzodkiewki
- 3 jajka na twardo
- szczypiorek
Składniki – sos
- 100 ml jogurtu
- 50 ml majonezu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- biały pieprz
- 100 gram sera pleśniowego (z niebieską lub zieloną pleśnią)
Sposób przygotowania
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos, w tym starty na tarce ser pleśniowy. Bierzemy półmisek, na którym układamy roszponkę, a na niej pokrojone w plastry ogórek i rzodkiewkę, jak również jajka (również pokrojone). Dodajemy także cząstki łososia. Z naszego granatu wydobywamy kulki – musimy w tym celu przekroić go na pół, a następnie uderzyć łyżką w jego spód. Te kulki dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem i doprawiamy szczypiorkiem – podajemy od razu.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.