Sałatki

Sałatka parmeńska – szybki przepis!

Sałatka parmeńska może stać się przebojem każdego domowego przyjęcia. Jak przygotować tą szybką i jednocześnie wykwintną przekąskę?

Sałatka warzywna przepis

Sałatka warzywna przepis – prezentujemy doskonały przepis na sałatkę jarzynową. Jak zrobić sałatkę jarzynową?

Sałatka cezar z grzankami

Sałatka cezar z grzankami to doskonały pomysł nie tylko na pożywną kolację lub lekki obiad, ale także popisowe danie, gdy zaskoczą Cię nieprzewidziani goście. Sprawdź, jak przygotować doskonałą sałatkę Cezar w nie więcej niż 30 minut!

Sałatka z brokułami przepis

Sałatka z brokułami przepis – przygotujemy ją na wiele różnych sposobów. Niezależnie od tego, po jakie dodatki sięgniemy, to zawsze stanowić będzie zdrowe i pożywne danie, którego ogromną zaletą jest szybkość przygotowania.

Sałatka warzywna składniki

Sałatka jarzynowa to kolejne danie, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jak zrobić sałatkę warzywną?

Surówki i sałatki

Surówki i sałatki to nie tylko doskonały dodatek do obiadu, ale także sposób na przemycenie porcji warzyw i owoców pod postacią akceptowalną przez większość małych i dużych niejadków. Jak przygotować szybkie i dobre sałatki?

Przepis na wybuchową sałatkę z granatem i łososiem

Choć granat nie jest u nas zbyt popularnym owocem, jakoś znalazł się u mnie w lodówce. Nie pozostało mi zatem nic innego, jak tylko wykorzystać go w jakiś sposób. Postawiłam na sałatkę.

Składniki – sałatka

  • 1 granat
  • 150 g łososia wędzonego
  • 1 ogórek
  • 1 opakowanie roszponki
  • 3 rzodkiewki
  • 3 jajka na twardo
  • szczypiorek

Składniki – sos

  • 100 ml jogurtu
  • 50 ml majonezu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • biały pieprz
  • 100 gram sera pleśniowego (z niebieską lub zieloną pleśnią)

Sposób przygotowania

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos, w tym starty na tarce ser pleśniowy. Bierzemy półmisek, na którym układamy roszponkę, a na niej pokrojone w plastry ogórek i rzodkiewkę, jak również jajka (również pokrojone). Dodajemy także cząstki łososia. Z naszego granatu wydobywamy kulki – musimy w tym celu przekroić go na pół, a następnie uderzyć łyżką w jego spód. Te kulki dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem i doprawiamy szczypiorkiem – podajemy od razu.

cfnyb6b7

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.