Przepis na ciasto do pizzy Da Grasso
Przepis na ciasto do pizzy Da Grasso – szybki, przepis na ciasto do pizzy, które zachwyca wyjątkowym smakiem. Sprawdź, jak przygotować idealne ciasto do pizzy w domu!
Domowa pizza nie zawsze się udaje, ale od dziś nie musisz się już martwić, że poświęcisz czas na przygotowanie pizzy i Twój trud pójdzie na marne – poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na ciasto na pizze jak z pizzerii Da Grasso.
Zobacz także: Omlet jak zrobić?
Przepis na ciasto do pizzy Da Grasso
Składniki włoskiego ciasta na pizzę:
- 250 g mąki typ 00 lub mąki tortowej typ 450,
- 30 g drożdży na każde 250 g mąki – z tej proporcji zrobisz 1 dużą pizzę lub 2 małe,
- Szklanka ciepłej wody,
- Około 1 i ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Może Cię zainteresować: Jak zrobić bułkę do kebaba?
Przepis na pizze Da Grasso – sposób przygotowania:
Przepis pizza ciasto – mąkę przesiej na stolnicę lub do dużej miski – powinna być „ciepła” czyli w temperaturze pokojowej. Jeżeli jest zimna np. dopiero przyniesiona ze sklepu, możesz na chwilę położyć ją na kaloryferze.
Drożdże pokrusz do małej miseczki, dodaj cukier i kilka łyżek wody o temperaturze około 38 stopni Celsjusza. Wymieszaj i zostaw na chwilę, by rozczyn zaczął pracować. Gdy drożdże chwilę postoją, dodaj je do mąki, dodaj też oliwę i resztę ciepłej wody – zostaw troszkę wody i wymieszaj ją z solą, aby dodać, gdy ciasto będzie już nieco wyrobione, bo sól może „zabić” drożdże.
Temat, którego nie możesz przeoczyć: Panierka jak w KFC
Zrób ciasto – gdy składniki się połączą dodaj wodę z solą i dokładnie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw gotowe ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – najlepiej podziel je na mniejsze porcje, przełóż do szklanej lub plastikowej miski i przykryj czystą ściereczką, aby nie wyschło. Ciasto powinno być gotowe do pieczenia po około 1,5 – 2 godzinach wyrastania.
Da Grasso przepis na ciasto
Gdy ciasto wyrośnie, możesz przystąpić do jego wałkowania. W zależności od tego, jaką pizzę lubisz, przygotuj grubsze lub cieńsze spody z ulubionymi dodatkami. Pizzę piecz w temperaturze około 220 stopni Celsjusza przez 15 minut – czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od tego, ile składników położysz na pizzy.
Smacznego!
Super przepis, ciasto wychodzi na prawdę pyszne dokładnie jak z dagrasoo
Polecam, ciasto wychodzi na prawdę pyszne, dobre składniki dodać na góre i wychodzi lepsza niż z pizzerii