Przepis na ciasto do pizzy Da Grasso

Przepis na ciasto do pizzy Da Grasso – szybki, przepis na ciasto do pizzy, które zachwyca wyjątkowym smakiem. Sprawdź, jak przygotować idealne ciasto do pizzy w domu!

Domowa pizza nie zawsze się udaje, ale od dziś nie musisz się już martwić, że poświęcisz czas na przygotowanie pizzy i Twój trud pójdzie na marne – poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na ciasto na pizze jak z pizzerii Da Grasso.

Zobacz także: Omlet jak zrobić?

Przepis na ciasto do pizzy Da Grasso

Składniki włoskiego ciasta na pizzę:

  • 250 g mąki typ 00 lub mąki tortowej typ 450,
  • 30 g drożdży na każde 250 g mąki – z tej proporcji zrobisz 1 dużą pizzę lub 2 małe,
  • Szklanka ciepłej wody,
  • Około 1 i ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Może Cię zainteresować: Jak zrobić bułkę do kebaba?

Przepis na pizze Da Grasso – sposób przygotowania:

Przepis pizza ciasto – mąkę przesiej na stolnicę lub do dużej miski – powinna być „ciepła” czyli w temperaturze pokojowej. Jeżeli jest zimna np. dopiero przyniesiona ze sklepu, możesz na chwilę położyć ją na kaloryferze.

Drożdże pokrusz do małej miseczki, dodaj cukier i kilka łyżek wody o temperaturze około 38 stopni Celsjusza. Wymieszaj i zostaw na chwilę, by rozczyn zaczął pracować. Gdy drożdże chwilę postoją, dodaj je do mąki, dodaj też oliwę i resztę ciepłej wody – zostaw troszkę wody i wymieszaj ją z solą, aby dodać, gdy ciasto będzie już nieco wyrobione, bo sól może „zabić” drożdże.

Temat, którego nie możesz przeoczyć: Panierka jak w KFC

Zrób ciasto – gdy składniki się połączą dodaj wodę z solą i dokładnie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw gotowe ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – najlepiej podziel je na mniejsze porcje, przełóż do szklanej lub plastikowej miski i przykryj czystą ściereczką, aby nie wyschło. Ciasto powinno być gotowe do pieczenia po około 1,5 – 2 godzinach wyrastania.

Da Grasso przepis na ciasto

Gdy ciasto wyrośnie, możesz przystąpić do jego wałkowania. W zależności od tego, jaką pizzę lubisz, przygotuj grubsze lub cieńsze spody z ulubionymi dodatkami. Pizzę piecz w temperaturze około 220 stopni Celsjusza przez 15 minut – czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od tego, ile składników położysz na pizzy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *