Jakie garnki są najzdrowsze?

przepis na dżem morelowy

Jakie garnki są najzdrowsze?Bez dobrych garnków nie da się przyrządzić smacznych potraw. Wybór odpowiednich naczyń do gotowania to także gwarancja, że do naszych potraw nie będą przenikały szkodliwe dla zdrowia substancje, dlatego zanim dokonamy zakupów wyposażenia do kuchni warto poszerzyć swoją wiedzę odnośnie rodzajów garnków oraz ich przeznaczenia.

Garnki jakiej firmy?

W sklepach znajdziemy szereg różnorodnych garnków, garnuszków, naczyń do zapiekania, parowarów, szybkowarów oraz patelni, które wybrać? Ostateczną decyzję odnośnie zakupu najlepiej podejmować po dokładnym zapoznaniu się z ofertą producentów oraz dopasowaniu garnków do swoich indywidualnych potrzeb.

Może cię zainteresować: Przepis na pyszne spaghetti

Zdrowe garnki do gotowania – mogą one być wykonane z różnych materiałów. Na sklepowych półkach znajdziemy garnki wykonane z metalu, żeliwa, szkła, garnki emaliowane, teflonowe, ceramiczne oraz gliniane.

Do wyboru, do koloru, ale… No właśnie, niektóre z nich doskonale sprawdzą się podczas intensywnego użytkowania, inne będą ozdobą kuchni, a jeszcze inne zapewnią doskonałe rozprowadzenie ciepła oraz zapobiegną przypalaniu się gotowanych potraw.


legendaNa obrazku z prawej strony znajdują się najczęściej stosowane oznaczenia na garnkach oraz ich opis.

Jaką patelnię wybrać?

Tak naprawdę każdy garnek może okazać się bublem, w którym przypalimy nawet wodę, dlatego zawsze należy zwracać uwagę na jakość wykonania garnków oraz patelni, gdyż wszelkie mankamenty np. obluzowane rączki mogą stać się przyczyną poważnych poparzeń. Kupujesz garnki? Konieczne pytaj o gwarancję i zachowaj paragon, który jest niezbędny do ewentualnej reklamacji.

Warto przeczytać również: Zapiekanka z cukinii przepis

Rodzaje garnków

Zanim kupisz garnki sprawdź, czym charakteryzują się produkty wykonane z różnych materiałów. Poniżej mała ściąga, która na pewno ułatwi zakupy.


Garnki metalowe – dostępne w kilku wersjach. Na co zwracać uwagę? Przede wszystkim na grubość dna – zbyt cienkie może sprzyjać przypalaniu się potraw. Jeżeli zależy nam na wygodzie kupujmy garnki metalowe z rączkami i uchwytami do pokrywek, które nie przewodzą ciepła. Garnki metalowe można używać na każdej kuchence, gotując w piekarniku nie kupujmy garnków z plastikowymi uchwytami.

Garnki aluminiowe – lekkie, tanie i szkodliwe dla zdrowia. Lepiej omijać je szerokim łukiem, gdyż przenikające do potraw związki aluminium mogą wpływać na pracę układu nerwowego oraz zwiększać ryzyko choroby Alzhaimera.

Garnki żeliwne – jedne z najlepszych garnków, które nawet po wielu latach użytkowania doskonale się sprawują. Wadą garnków żeliwnych jest ich spora waga, niestety nie należą do najtańszych i czasami możemy trafić na wadliwe egzemplarze. Garnek żeliwny przepisy

Garnki szklane – piękne, dekoracyjne i bardzo drogie. Nie nadają się do gotowania na płycie indukcyjnej, możemy używać ich w mikrofalówce.

Czy garnki emaliowane są zdrowe?

Garnki emaliowane – dostępne w wielu rozmiarach oraz stylach. Mogą być prawdziwą ozdobą kuchni. Sprawdzają się w codziennym użytkowaniu, jednak musimy pamiętać, aby nie porysować delikatnej emalii metalowymi sztućcami. Garnek z odbitą emalią nie nadaje się do użycia. Garnków emaliowanych możemy używać na wszystkich typach kuchenek oraz w piekarniku.

Temat z innej kategorii: Jak się pozbyć toksyn z organizmu

Teflon szkodliwość

Garnki teflonowe – lekkie i funkcjonalne, ale do czasu, gdy porysujemy powlekającą wnętrze garnka teflonową powłokę, dlatego powinniśmy używać jedynie drewnianych lub silikonowych łyżek do mieszania w nich potraw. Możemy stosować garnki teflonowe na różnych kuchenkach oraz w piekarniku. Jaka patelnia z teflonu podoła intensywnemu użytkowaniu? Na pewno ta, wykonana z certyfikowanych materiałów, które zapewniają komfort użytkowania oraz są gwarancją naszego zdrowia.

Patelnia ceramiczna a teflonowa

Garnki gliniane – mało znane i dość drogie. W tym przypadku warto wybierać te powleczone wewnątrz warstwą specjalnego lakieru. Idealne do zapiekania, pieczenia chleba i duszenia.

Patelnia teflonowa czy ceramiczna?

Garnki ceramiczne – mają zapewniać gotowanie bez przywierania, jednak nie zawsze obietnice producenta sprawdzają się w rzeczywistości. Nieco ciężkie, nadają się do gotowania na kuchenkach i w piekarniku. Jaka patelnia ceramiczna?

Komentarze

  1. Jenna napisał(a):

    Najlepsze moim zdaniem są garnki żeliwne. Ich jakość wykonania, wytrzymałość są świetne. Sama postanowiłam zainwestować w żeliwo (skusiła mnie restauracja przyjaciółki, która miała kupione naczynia Staub z serii La Cocotte). Znalazłam takie na stronie Ballarini.pl, więc jeśli ktoś jest zainteresowany to polecam.

  2. psiapsiułka napisał(a):

    Ja mam garnki Gerlacha i ja jestem bardzo zadowolona. Wykonane sa z najwyższej jakości stali nierdzewnej, która nie wchodzi w reakcje z jedzeniem. Do tego nic sie nie przypala i nie odpryskuje. Wg mnie to jest własnie zdrowe gotowanie.

  3. Alekasndra napisał(a):

    Moje garnki Milano Classic posiadają certyfikat profilaktyki cholesterolowej i co nie mniej ważne są ze stali nierdzewnej.Bardzo dobrze mi się w nich gotuje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *