Jak piec mięso – sposób na idealną pieczeń
Jak piec mięso, aby zachowało soczystość i rozpływało się w ustach? To, czy pieczeń okaże się smaczna zależy nie tylko od doboru przypraw i rodzaju mięsa, ale przede wszystkim od odpowiedniego czasu pieczenia i temperatury piekarnika. Jeżeli chcesz przygotować pieczeń idealną skorzystaj z poniższej ściągawki, dzięki której pieczone mięso już nigdy nie będzie suche i przypalone!
Pieczone mięsa nie zawsze zachwycają smakiem i soczystością. Aby uniknąć przypalenia oraz niedopieczenia schabu, karkówki czy szynki warto zawsze pamiętać o doborze odpowiedniego naczynia do pieczenia mięsa oraz przestrzeganiu czasu przyrządzania potrawy – kupując piekarnik pamiętaj o przeczytaniu dołączonej do niego instrukcji, w której znajdziesz wskazówki na którym poziomie i jak długo piec mięso.
Warto przeczytać: Jak zrobic ciasto do pizzy
Pieczenie mięsa w rękawie
Korzystając z foliowego rękawa do pieczenia mięsa warto pamiętać, aby ustawiać naczynie z pieczenią na dolnym poziomie w piekarniku – podczas pieczenia rękaw wypełnia się powietrzem i jeżeli ustawimy naczynie zbyt wysoko folia się stopi, gdy dotknie rozgrzanych grzałek w piekarniku elektrycznym.
Mięsa pieczone przepisy
Generalnie pieczenie mięsa w rękawie ma swoje zalety. Przede wszystkim pieczeń zachowuje soczystość i trudniej się przypala. Zaletą pieczenia w rękawie jest także krótszy czas przygotowywania potrawy. Żeberka pieczone w rękawie czy kurczak pieczony w rękawie to także propozycja dla szukających sposobu na szybkie i pełnowartościowe danie – pieczenie w folii pozwala wraz z mięsem przygotować ulubione warzywa i zyskać aromatyczne danie bez spędzania masy czasu w kuchni.
Ciekawy pomysł na obiad: Przepis na czosnkowe tłuczone ziemniaki
Mieso pieczone w sposób tradycyjny warto wcześniej naszpikować czosnkiem oraz zamarynować w oliwie i ulubionych przyprawach oraz ziołach. Aby pieczeń zyskała wyjątkowy smak najlepiej przed wstawianiem do piekarnika obsmażyć ją na z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju – taki zabieg zamknie soki wewnątrz mięsa.
Pieczenie mięsa w niskiej temperaturze
Chcąc upiec mięso w niskiej temperaturze należy uzbroić się w cierpliwość. Ten rodzaj pieczenia przewiduje minimum 5 godzin oczekiwania na naszą potrawę – mięso należy wcześniej zamarynować, obsmażyć i piec w temperaturze około 80 stopni Celsjusza. Warto w tym przypadku sprawdzać stopień wypieczenia specjalnym termometrem – idealnie wypieczone mięso powinno mieć temperaturę około 70-75 stopni. Jak upiec karkówkę w piekarniku?
Jak piec mięso w piekarniku
Nie ma jednej i uniwersalnej recepty na dobrą pieczeń – aby mięso było idealne konieczne są liczne próby, które mogą skończyć się niepowodzeniem. Ale nie należy się zrażać – jeżeli chcesz po raz pierwszy upiec pieczeń sprawdź ile piec poszczególne rodzaje mięsa i do jakiej temperatury rozgrzać piekarnik – czas pieczenia oraz temperatura dotyczą piekarnika bez termoobiegu.
Coś ciekawego na deser: Jak zrobić chrupiące gofry
Czas pieczenia drobiu (czas i temperatura dla 1 kg mięsa)
Drób jest dość specyficznym mięsem, które szybko wysycha. Kurczaka w całości np. faszerowanego pieczemy przez 70-80 minut w temp. 180 stopni. Kurczaka w porcjach (udka, piersi) pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni.
W jakiej temperaturze piec mięso
Przygotowując gęś lub kaczkę należy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec mięso około 45-60 minut.
Indyka w całości pieczemy w temp. 160-170 stopni przez 60-80 minut, a w porcjach około 54-50 minut w tej samej temperaturze.
Frytki jak z McDonalda
Czas – pieczenie mięsa wieprzowego
- Karczek w piekarniku – karkówkę pieczemy w temp. 180 stopni przez około 90 minut.
- Pieczenie schabu w piekarniku – schab pieczemy w temp. 180 stopni przez około 90 minut.
- Żeberka – temp. 180 stopni, 90 minut.
- Boczek – temp. 150 stopni, 120 minut.
Dodaj komentarz