Kuchnia chińska

Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak różne kulturowo od krajów europejskich są Chiny ? różnice te są widoczne nie tylko w zachowaniu, stylu bycia i różnego rodzaju tradycjach, ale także i w nawykach związanych z gotowaniem. Właśnie ze względu na tę różność kuchnia chińska może nam się wydać interesująca i smaczna.

hrku7aexPotrawy chińskie są generalnie definiowane jako takie o bardzo zbalansowanym smaku i mistrzowskim wyważeniu. Chińczycy lubią poświęcać maksymalną ilość czasu na przygotowywanie potraw, a mniejszą ? na samo ich gotowanie. Właśnie dlatego potrawy wywodzące się z tego kraju są zazwyczaj tak kolorowe i atrakcyjnie wizualne, a także dopracowane w każdym pojedynczym detalu.

Co region to obyczaj

Decydowanie się na kuchnię chińską to bardzo ogólne pojęcie ? ta bowiem dzieli się na mnóstwo rodzajów, z których każdy zależny jest od regionu, z którego pochodzi. W środkowo-zachodnich Chinach, a konkretnie w Syczuanie bardzo często stosuje się ostry sos ? w regionach południowych (tak zwanych kantońskich) preferuje się bardziej łagodnie jego odmiany. Na bardziej ekskluzywne i wysublimowane potrawy można z kolei liczyć na wybrzeżach, gdzie dostęp do owoców morza jest większy. Tam królują zupy, choć nie tylko w nich wspomnianych produktów się używa.

Czynnik wspólny

Naturalnie rzecz biorąc w kuchni chińskiej znajdzie się kilka elementów wspólnych, możliwych do spotkania w absolutnie każdym regionie tego azjatyckiego kraju. Ogólnie rzecz biorąc uważa się, że trzy składniki są fundamentalne dla kuchni chińskiej: imbir, sos sojowy oraz zielone cebule. Choć w różnych obszarach Chin używa się ich w nieco odmienny sposób, wszędzie występują ? w tej czy innej formie.

Zabierzmy to ze sobą!

Każda z potraw Chińskich, głównie ze względu na pośpiech i ?kontrolowany chaos? panujące w tymże państwie, powstaje z myślą o zabraniu ich ze sobą. Jako że jedzenie jest tutaj sprzedawane również na ulicach, ludzie przyzwyczaili się, że można je dostać w wygodnych pudełkach na wynos. Sama forma jedzenia również przybrała taką formę, by nadawała się do tego właśnie celu. Właśnie z tego powodu można zazwyczaj kupić różnego rodzaju potrawy podzielone na kawałki, by móc spożywać je w biegu, nie poświęcając czasu na ich krojenie czy przygotowywanie do spożycia. Warto wspomnieć także o sposobie jedzenia pokarmu ? jak zapewne każdy z nas zdaje sobie sprawę, tutaj nie używa się widelca ani noża. Wszystko robi się za pomocą specjalnie do tego stworzonych patyczków, ewentualnie łyżeczki (jeżeli mówimy o jedzeniu zupy).

Podsumowanie

Kuchnia chińska należy do jednej z najbardziej zróżnicowanych, a jednocześnie oryginalnych kuchni świata. Często spotkamy się tutaj z różnego rodzaju kontrowersyjnymi potrawami (do jakich zaliczają się te z żywymi robakami) ? tak naprawdę to zupełnie inna kultura i ludzie postrzegają w niej jedzenie jako coś zgoła odmiennego od tego, za co my je uważamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *