Sałatka z nowalijek, czyli wiosna na talerzu!

W sklepach możemy już kupić zdrowe i smaczne krajowe nowalijki. Młoda marchewka, botwinka, cebulka dymka, rzodkiewki czy szparagi to porcja zdrowia i witamin dla osłabionego zimą organizmu. Idealnym sposobem na wykorzystanie młodych warzyw jest sałatka z nowalijek – sprawdź, jak ją przygotować i poznaj majowe ABC zdrowej kuchni.

Z młodych warzyw możesz przygotować wyjątkowo pyszny obiad. Doskonale sprawdzą się, jako świeża i gotowana jarzynka do dań mięsnych, składnik zup czy właśnie podstawa zdrowej sałatki. Pomysłów jest naprawdę dużo, dlatego warto sięgać po młode i pełne cennych witamin warzywa, gdyż sezon na nie szybko mija.

Z innej kategorii: Przepis na kotlety schabowe inaczej

Dania ze szparagów

Często boimy się sięgać po coraz powszechniejsze nawet w małych sklepach szparagi. Te smaczne warzywa możemy dodawać do dań mięsnych i jarskich np. sadzonego jajka z kaszą gryczaną, sałatek, a także zup. Wyśmienicie smakuje np. zupa krem ze szparagów białych.

Chcąc przygotować coś pysznego na obiad warto odwiedzić najbliższy bazar i kupić dostępne tam młode warzywa, dzięki którym przygotujemy obiad z niczego.

salata-z-rzodkiewka-ogorkiem-i-jajkiem_0426

Szybki pyszny obiad

Sałatka z nowalijek idealnie komponuje się z młodymi ziemniakami oraz mięsem, może także stać się podstawą pożywnej kolacji – wystarczy dodać do niej ugotowane jajka lub pieczonego kurczaka i pyszne danie gotowe.

Pyszna sałatka z nowalijek – Przepis:

  • 100 g młodych porów
  • 100 g młodej marchewki
  • 100 g selera naciowego
  • 100 g świeżego ogórka
  • 1 pomarańcza
  • 100 g dymki
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 mała papryczka chili
  • 70 g korzenia imbiru
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta sóli

Może cię zainteresować: Korzeń imbiru właściwości

Ze względu na to, że młode warzywa zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych warto jeść je na surowo, jednak pod warunkiem, że pochodzą z pewnego źródła. Możemy je także uprawiać samodzielnie – szczypiorek w doniczce szybko wyrośnie na kuchennym parapecie, a rzodkiewki, sałatę czy botwinkę możemy uprawiać w skrzynkach na balkonie, aby zawsze mieć je pod ręką.

Szybką sałatkę z nowalijek przygotujesz krojąc ulubione warzywa na drobne kawałki i dodając do nich dresing przygotowany z łyżeczki ostrej musztardy, 2 łyżek oliwy z oliwek i startego czosnku. Całość delikatnie dopraw solą i pieprzem oraz udekoruj świeżymi ziołami – sałatka najlepiej smakuje, gdy chwilę odpocznie w chłodnym miejscu np. w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *