Sałatka z nowalijek, czyli wiosna na talerzu!
W sklepach możemy już kupić zdrowe i smaczne krajowe nowalijki. Młoda marchewka, botwinka, cebulka dymka, rzodkiewki czy szparagi to porcja zdrowia i witamin dla osłabionego zimą organizmu. Idealnym sposobem na wykorzystanie młodych warzyw jest sałatka z nowalijek – sprawdź, jak ją przygotować i poznaj majowe ABC zdrowej kuchni.
Z młodych warzyw możesz przygotować wyjątkowo pyszny obiad. Doskonale sprawdzą się, jako świeża i gotowana jarzynka do dań mięsnych, składnik zup czy właśnie podstawa zdrowej sałatki. Pomysłów jest naprawdę dużo, dlatego warto sięgać po młode i pełne cennych witamin warzywa, gdyż sezon na nie szybko mija.
Z innej kategorii: Przepis na kotlety schabowe inaczej
Dania ze szparagów
Często boimy się sięgać po coraz powszechniejsze nawet w małych sklepach szparagi. Te smaczne warzywa możemy dodawać do dań mięsnych i jarskich np. sadzonego jajka z kaszą gryczaną, sałatek, a także zup. Wyśmienicie smakuje np. zupa krem ze szparagów białych.
Chcąc przygotować coś pysznego na obiad warto odwiedzić najbliższy bazar i kupić dostępne tam młode warzywa, dzięki którym przygotujemy obiad z niczego.
Szybki pyszny obiad
Sałatka z nowalijek idealnie komponuje się z młodymi ziemniakami oraz mięsem, może także stać się podstawą pożywnej kolacji – wystarczy dodać do niej ugotowane jajka lub pieczonego kurczaka i pyszne danie gotowe.
Pyszna sałatka z nowalijek – Przepis:
- 100 g młodych porów
- 100 g młodej marchewki
- 100 g selera naciowego
- 100 g świeżego ogórka
- 1 pomarańcza
- 100 g dymki
- 2 łyżki miodu
- sok z 1 cytryny
- 1 mała papryczka chili
- 70 g korzenia imbiru
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 3 łyżki oleju
- szczypta sóli
Może cię zainteresować: Korzeń imbiru właściwości
Ze względu na to, że młode warzywa zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych warto jeść je na surowo, jednak pod warunkiem, że pochodzą z pewnego źródła. Możemy je także uprawiać samodzielnie – szczypiorek w doniczce szybko wyrośnie na kuchennym parapecie, a rzodkiewki, sałatę czy botwinkę możemy uprawiać w skrzynkach na balkonie, aby zawsze mieć je pod ręką.
Szybką sałatkę z nowalijek przygotujesz krojąc ulubione warzywa na drobne kawałki i dodając do nich dresing przygotowany z łyżeczki ostrej musztardy, 2 łyżek oliwy z oliwek i startego czosnku. Całość delikatnie dopraw solą i pieprzem oraz udekoruj świeżymi ziołami – sałatka najlepiej smakuje, gdy chwilę odpocznie w chłodnym miejscu np. w lodówce.
Dodaj komentarz