Kuchnia indyjska

Myśląc o Indiach niemal od razu na myśl przychodzi słowo ?różnorodność?. Indie są olbrzymim państwem o bardzo dużej populacji (bodajże drugiej największej, po Chinach), którego mieszkańcy mówią niezliczoną liczbą języków ? w każdym z dwudziestu ośmiu stanów istnieją ponadto różne tradycje, a co ważne także różne nawyki żywieniowe. Właściwie rzecz biorąc jedzenie z jednego regionu Indii może być zupełnie obce dla mieszkańca innego. Jednym czynnikiem wspólnym jest jednak nieoszczędne używanie różnego rodzaju przypraw, z którymi w końcu kraj ten jest chyba najbardziej znany.

Czym jest dla Indian jedzenie?

Indianie bardzo poważnie traktują swoje jedzenie ? gotowanie jest u nich prawdziwą sztuką, a nie zwykłą codzienną czynnością. Matki już od początku uczą swoje córki gotowania i przekazują swoje własne tradycje i nawyki związane z przygotowywaniem potraw.

indian-food

Jedzenie to nie tylko forma przekazywania tradycji, kultury i umiejętność przydatna w życiu. Spożywanie przygotowanych pokarmów jest bowiem ważnym elementem każdego dnia ? czynnością, która skupia wokół stołu całą rodzinę, poprawiając relacje między poszczególnymi jej członkami. Zazwyczaj jeden większy pokarm składa się z kilku dań, wśród których musi się znaleźć takie przygotowane od podstaw. Nie jest tu mowa o zakupie składników i przygotowaniu posiłku, ale o samodzielnym wyhodowaniu składników i dopiero późniejszym ich przetworzeniu. Naturalnie rzecz biorąc jest to praktykowane przede wszystkim w mniejszych miastach Indii, gdzie jest na to czas ? mieszkańcy większych aglomeracji są niestety zmuszeni do zakupu gotowych składników.

Wpływ historii

Indie mają za sobą wiele przejść, wśród których trzeba wspomnieć o wielu najróżniejszych inwazjach. Oprócz ich ekonomicznego i politycznego wpływu da się dostrzec również ten na jedzenie. W związku z tym niemal każdy z najeźdźców pozostawił po sobie różne rodzaje i właściwości jedzenia, co wpłynęło na obecny gastronomiczny stan rzeczy.

Persowie i Arabowie wprowadzili do kraju mnóstwo suchych owoców oraz orzechów, Brytyjczycy zaszczepili u Indian miłość do herbaty i wprowadzili do ich sposobu przygotowania nutkę europejskiego stylu. Portugalczycy przynieśli ze sobą kilka ciekawych dań współcześnie uważanych za typowo indyjskie ? Vindaloo i Xacuti.

Popularne i regionalne dania

Najbardziej tradycyjnym daniem indyjskim (przygotowywanym praktycznie w każdym regionie tego kraju) wydaje się być Balti – samo to słowo w wolnym tłumaczeniu oznacza ?wiaderko?, a potrawa jest serwowana w postaci jednogarnkowej. Jej pochodzenie przypisuje się północnej części Indii, gdzie od setek lat ludzie ją przygotowywali. Sama potrawa składa się z mięsa (kurczaka, baraniny) lub też sera, owoców morza czy warzyw oraz specjalnego sosu pomidorowego z domieszką cebuli i papryki. Jak się można domyślić już po spojrzeniu na składniki, cała potrawa ma dość ostry smak.

Kolejnym dość popularnym na terenie całego kraju daniem wydaje się być pasanda, będąca zmielonym mięsem kurczaka (lub baraniny) umiejscowionym między dwoma kawałkami sera. To wszystko Indianie smażą, a następnie polewają specjalnym sosem ? danie spożywają na ciepło i choć może się wydawać niezdrowe, jest jednocześnie bardzo często chwalone przez turystów.

Potrawy w Indiach bardzo często podaje się na vazhaillai ? bananowym liściu. Wiąże się to z pewną tradycją, a samo ułożenie potraw wcale nie jest przypadkowe. W górnej części liścia pojawiają się główne potrawy i dodatki do nich, natomiast dolna jest zazwyczaj przeznaczona na ryż. Oczywiście może to się nieco różnić w zależności od wybranych regionów, tradycji, a nawet religii.

Arunachal Pradesh to region Indii, w którym preferuje  danie będące połączeniem ryżu, ryb, mięsa oraz liści najróżniejszych warzyw. Indianie do jego przygotowania wykorzystują wiele różnych rodzaj ryżu ? jeżeli natomiast chodzi o warzywa to zdecydowanie najpopularniejszym jest w tym przypadku sałata. Zazwyczaj owija się nią resztę składników, tworząc swoiste kulki. Potrawę tę często podaje się ze specjalnym piwem ryżowym powstałym ze sfermentowanego ryżu.

Assam to miejsce, które wielu z nas może kojarzyć ze znakomitą herbatą ? prawdą jest, iż pije się jej tam sporo. Tak naprawdę jednak kuchnia składa się również z wielu innych składników. Region ten jest znany przede wszystkim z umiaru w stosowaniu różnego rodzaju przypraw. Umiar ten nie oznacza, że dania są niewyraziste ? wręcz przeciwnie, ich smak jest wyraźny i mocny. Mieszkańcy Assamu często korzystają z suszonych owoców, ziół i warzyw.

Odisha jest kolejnym wartym opisania regionem, który skupia się przede wszystkim na wykorzystaniu lokalnie zbieranych przypraw. W związku z tym każde z dań przygotowywanych właśnie tutaj posiada specyficzny łagodny smak, będący przeciwieństwem wyrazistego curry, które tak kojarzy się z Indiami. Najbardziej popularną przyprawą regionu jest Panch phutana, natomiast najchętniej przygotowywanym daniem ? Pakhala. To powstaje z połączenia ryżu, wody i jogurtu, które fermentują przez całą noc. Mieszkańcy Odishy uwielbiają słodycze, w związku z czym zazwyczaj po głównym daniu przychodzi pora na deser.

Podsumowanie

Chcąc pisać o zwyczajach kulinarnych każdego z prawie trzydziestu regionów Indii trzeba by spędzić kilka nocy. Warto jednak powiedzieć, że jest to kraj bogaty w różnego rodzaju przepyszne dania, a każda wizyta w innym jego regionie jest w stanie przynieść nam zgoła odmienne doznania kulinarne. Jedno jest pewne ? na brak wyboru narzekać tam po prostu nie wypada.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *