Przepis na bułki z nutką rozmarynu
Smaczne bułki na śniadanie. Oto prosty przepis dla każdego!
Składniki
- 640 g mąki tortowej
- 300 ml ciepłej wody
- 25 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1 białko jajka
- 2 łyżeczki (płaskie) soli
- 100 ml mleka (ciepłego – do zaczynu)
- 2-3 gałązki rozmarynu (suszonego lub świeżego)
- 1 garść papryki (suszonej) lub pomidorów (suszonych)
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności zajmujemy się przygotowaniem zaczynu. Drożdże mieszamy zatem z około 100 ml ciepłego mleka i 3 łyżkami mąki. Gdy zawiesina będzie gęsta (i wymieszana), odstawiamy ją na około 15 minut, zostawiając ją pod przykryciem.
W międzyczasie siekamy na drobno suszoną paprykę i rozmaryn. Bierzemy miskę i wkładamy do niej wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy z nich ciasto – powinno to trwać około 5 minut. Przykrywamy miskę mokrą ściereczką i zostawiamy na 1 h, by ciasto mogło wyrosnąć.
Po tym czasie dzielimy ciasto na równe części (7-8 kawałków), a następne spłaszczamy każdy z nich i każdy z jego 4 rogów zagniatamy do środka, później wyrównując go ręką. Takie sakiewki kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę – każdą z naszych bułek nacinamy nożem na środku. Przykrywamy całość ściereczką i zostawiamy na kolejne 30 minut, w międzyczasie nagrzewając piekarnik do 200°C. Po półgodzinnym rośnięciu bułek posypujemy je mąką i wstawiamy do piekarnika. Po 20-25 minutach wyjmujemy je i czekamy, aż ostygną.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodatek rozmarynu do pieczywa to strzał w dziesiątkę!