Kuchnia włoska

Odwiedzając Włochy, czyli kraj położony w południowej części Europy, nie sposób nie przejść obok wspaniałych zabytków, świetnych architektonicznie miast i cudownie prezentujących się osobowości. Tak naprawdę jednak jedną z rzeczy, po które wyjeżdża się do tego kraju jest jedzenie. Gdy zatem udajemy się do Włoch nie możemy liczyć na zrzucenie kilku kilogramów ? i choć włoskie potrawy różnią się w zależności od regionu i jego historii, łączy je jedno: unikatowy i różnorodny smak. Różnorodność ta nie wynika wyłącznie z położenia całego kraju, ale i jego rozległości i wielokulturowości. Kiedyś był on podzielony na wiele różnych regionów, z których każdy miał swoje władze, swoje obyczaje i swoją kuchnię, naturalnie rzec biorąc.

Wiele regionów, wiele dań

Odwiedzając Włochy w celach czysto kulinarnych grzechem byłoby nie odwiedzenie Toskanii ? miasta słynącego z doskonałej, a jednocześnie bardzo wyważonej i pięknie wyglądającej kuchni. Potrawy pochodzące z Toskanii są znane ze swojej naturalności ? przede wszystkim stosuje się tutaj oliwki i mnóstwo różnorodnych warzyw i ziół. Jako że Włosi są zazwyczaj bardzo wrażliwi, wszystkie te składniki muszą być pachnące. Toskania słynie przede wszystkim ze swojego steku ?bistecca alla florentina?, który ma za sobą kawał historię. Sałatka toskańska jest równie popularnym przysmakiem, a regionalna zupa jarzynowa czymś, czego nigdy się nie zapomina.

Odwiedzając Piemont w czasie jesieni można liczyć na wiele ciekawych dań, przede wszystkim ze zrywanymi w tutejszych lasach truflami Alba, które rosną wyłącznie w tym miejscu. Najsłynniejszym daniem tego regionu jest jednak ?risotto alla milanesce?, zazwyczaj podawane w otoczeniu różnego rodzaju mięs.

Również na południu Włoch można znaleźć wiele regionów godnych odwiedzenie ? Sycylia czy Sardynia to regiony do dziś uznawane za matkę kuchni śródziemnomorskiej. Słyną z prostej sałatki zwanej ?caprese?, łączącej w sobie kolory występujące na włoskiej fladze z nietypowym smakiem i bogactwem składników. Jeżeli chodzi o Sycylię to tutaj widoczny jest wpływ państw, które kiedyś nią władały. Bizantyjczycy pozostawili tutaj różnorakie sery, których próbowanie jest możliwe nawet na ulicach ? hiszpanie sprowadzili soczyste pomidory, natomiast Arabowie ? wiele egzotycznych odmian owoców i warzyw. Te są chętnie wykorzystywane do wszelkiego rodzaju posiłków, w tym pizzy.

Pizza ? przysmak typowo włoski

Co przychodzi nam na myśl, gdy pomyślimy o jedzeniu w kontekście Włoch? Naturalnie rzecz biorąc pizza ? w końcu kraj ten jest kolebką tej potrawy, która upowszechniła się nie tylko w Europie (również w Polsce), ale także w reszcie świata. Nawet jeśli nie przepadamy za tym posiłkiem, spróbowanie go ?u źródła? jest prawdziwym przymusem. Sekretem każdej włoskiej pizzy, z której każdy Włoch jest dumny, jest jej prostota oraz wykorzystywanie świeżych składników. Pizza powstała jako posiłek ?uliczny? i do dziś we Włoszech jest uważana za taki ? ludzie częściej jedzą ją tu w biegu niż spokojnie przy stole. Istnieje wiele różnych obyczajów dotyczących samego sprzedawania pizzy ? w niektórych częściach Włoch sprzedaje się ją w całości, w innych ? w kawałkach, często płaci się za wagę pizzy lub za jej wymiary, a rzadziej za wykorzystane w niej składniki.

Jedna z najbardziej rozpoznawalnych pizz świata, Margherita, została nazwana po włoskiej królowie, która odwiedziła Neapol w 1889 roku ? była zauroczona jedną z trzykolorowych pizzy (z bazylii, pomidorów i sera mozzarella), której barwy i wygląd przypominały flagę włoską.

Niezależnie od tego, jakie składniki umieści się w pizzy, ta nie będzie sobą bez zapadającego w pamięć ciasta. Jego grubość różni się  od regionu ? to, co amerykanie nazywają pizzą ?Chicago-style? tak naprawdę jest sycylijską odmianą tego przysmaku, powstałą w głębokim naczyniu z grubego ciasta. Autentyczna neapolitańska pizza posiada ciasto grubości papieru, jest chrupiąca na dole i delikatna, nieco niedopieczona na górze. Samo dobieranie odpowiedniej gęstości ciasta jest we Włoszech uważane za prawdziwą sztukę. Włosi rzadko korzystają z nowoczesnych kuchenek, starając się piec pizzę w piecach na drewno. Rzymska pizza jest kolejnym popularnym rodzajem tego dania, ze swoim cienkim i chrupiącym spodem i małą ilością dodatków.

Wino ? napój bogów

Podczas gdy Włochy są znane przede wszystkim z jedzenia, są jednocześnie jednym z najlepszych producentów wina świata. Każdy Włoch zgodnie powie, iż jedynym doskonałym uzupełnieniem większości posiłków będzie butelka dobrego włoskiego wina. Czerwone produkuje się przede wszystkim w Toskanii, aczkolwiek również Neapol jest z niego znany. Białe można zakupić w centralnej i południowej części Włoch ? Rzymie, Neapolu czy Sycylii.

Podsumowanie

Nie ma właściwego sposobu na to, by kuchnię włoską zamknąć zaledwie w jednym artykule. Jest to kraj z taką tradycją, tak różnorodny, bogaty w doznania i wrażliwy kulinarnie, że znaleźć w nim można całe mnóstwo dań, które potrafią zaspokoić kubki smakowe nawet bardzo wybrednych smakoszy. Być może dlatego w kulinarnym świecie mówi się o nim tak często?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *