Kminek- ciekawostki i wartości odżywcze

Kminek jest jedną z przypraw, z którą wiąże się bardzo wiele ciekawych legend. Kiedyś bowiem twierdzono, iż roślina ta pozwalała zapobiegać kradzieży przedmiotów, w których znajdowało się jej nasiono, a także sprawiała, że kochankowie nie tracili do siebie pociągu. Choć współcześnie nie posuwa się tak daleko w przypisywaniu kminkowi pozytywnych właściwości, wciąż uważa się go za jedną ze zdrowszych przypraw.

Wpływ na zdrowie

Kminek jest jedną z przypraw najlepiej radzących sobie ze zgagą – zwłaszcza w połączeniu z innymi roślinami. Doskonale się sprawdza również w przypadku innych dolegliwości związanych z systemem trawienia, w tym z gazami, utratą apetytu i bólem brzucha. Olejek kminkowy jest z kolei wykorzystywany do walki z chorobami układu moczowego i walki z bakteriami. Posiada także właściwości przeciw-zaparciowe.

Kinkowi przypisuje się również to, iż doskonale zwalcza często pojawiające się skurcze. Posiada także właściwości uspokajające – pomaga też kobietom w ciąży, umożliwiając im produkowanie większej ilości mleka.

Zastosowanie kminku

Kminek jest przyprawą najczęściej wykorzystywaną do przygotowywania chleba, aczkolwiek również często spotyka się go w towarzystwie sera. Ludzie lubią go ponadto dodawać do różnego rodzaju zup – łatwo jednak przesadzić z kminkiem, co może wywołać kilka negatywnych efektów (w wielu kulturach jest on uważany za narkotyk).

Kminek często wykorzystuje się do robienia specjalnej herbaty – ze względu na jego właściwości ta ma zbawienny wpływ na system trawienia i jest w stanie przeciwdziałać różnego rodzaju problemów właśnie z nim związanym.

One Response to Kminek- ciekawostki i wartości odżywcze

  1. Annija napisał(a):

    Kminek narkotyk? Ha ha Jest to najstarsza przyprawa, moze autor pomylił się z galka muszkatołową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *