Komosa ryżowa wartość odżywcza
Komosa ryżowa wartość odżywcza – sprawdź, dlaczego warto sięgać po nieco zapomnianą i stającą się znowu modną komosę ryżową. Co przygotować z komosy ryżowej?
Co to jest quinoa?
Quinoa kasza nieco bardziej egzotyczna nazwa komosy, którą w Polsce traktuje się, jako popularny chwast, porastający łąki i nieużytki. W innych regionach świata komosy stanowią duży udział w diecie świadomych ich walorów odżywczych konsumentów. Dlaczego warto włączyć do diety potrawy z komosy ryżowej?
Z innej kategorii: Jak zrobić chipsy w domu
Komosa ryżowa wartość odżywcza
Kasza quinoa jest źródłem wartościowego białka i zdrowych tłuszczów oraz odznacza się korzystnym składem aminokwasowym i dostarcza podstawowych witamin i minerałów. Ze względu na swoją wartość odżywczą oraz brak glutenu polecana jest dla chorych na celiakię oraz wszystkich stosujących diety ubogie w pełnowartościowe białko. Komosa ryżowa ma delikatny smak, dlatego warto włączyć ją do diety dzieci, które zwykle niezbyt chętnie jedzą bardziej wyraziste w smaku kasze.
Potrawy z komosy ryżowej
Nasiona komosy możemy wykorzystać np. do przygotowania różnych deserów z owocami i bakaliami. Świetnie komponują się z malinami i truskawkami, orzechami, jagodami czy mlekiem kokosowym. Jadalną częścią komosy są także liście, które stanowiły swego czasu zamiennik szpinaku.
Może cię zainteresować przepis: Leczo przepis z cukinią
Komosa ryżowa białko
Młode liście komosy białej, którą popularnie nazywamy lebiodą znalazły zastosowanie, jako składnik sałatek i surówek. Nasiona komosy sprawdzą się także, jako składnik farszu do gołąbków czy faszerowanej papryki lub cukinii, a także mogą zastąpić ziemniaki, które nadal przodują, jako dodatek do mięsnych dań. Wyśmienicie smakują dodane do sałatek oraz, jako zamiennik ryżu w potrawach jednogarnkowych.
Komosa przepisy
Przepis na deser z komosy – składniki:
- szklanka ugotowanej komosy
- garść rodzynek
- kilka posiekanych orzechów włoskich
- świeże owoce np. jagody, maliny lub poziomki
- 2 łyżki mleka kokosowego
Komosa ryżowa przygotowanie
Ugotowaną komosę połącz z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj. Deser możesz dosłodzić łyżką miodu lub brązowym cukrem. Udekoruj listami świeżej mięty. Przed podaniem chwilę schłodź w lodówce.
Wartość energetyczna – 120 kcal
Białko – 4,40 g |
Witaminy
Tiamina – 0,107 mg |
Minerały:
Magnez – 64 mg |
Dodaj komentarz