Kuchnia amerykańska

Kuchnia amerykańska należy do jednych z najbardziej rozpowszechnionych na całym świecie. Nie należy jednak powiedzieć, że wywołuje pozytywne skojarzenia i emocje. Amerykanie słyną z problemów z otyłością, a z pewnością już nieraz usłyszeliśmy, że na terenie tego kraju cukrzyca jest prawdziwą epidemią. Przyczyną tych wszystkich zdrowotnych problemów jest jedzenie, które ? choć jest smaczne, jest również bogate w najgorszy rodzaj węglowodanów. Czy jednak całą kuchnię amerykańską można wsadzić do szufladki ?niezdrowa?? Otóż nie! Mimo, że USA jest domem fast-foodów, mięs przetworzonych, polewanych serem frytek, jest wiele sposobów na zdrowe odżywianie w Stanach.

?Masówki? ? zmora Ameryki

Każdy wie, że Ameryka słynie z masy różnego rodzaju sieciówek, w których można zjeść nie tylko dość tanio, ale i bardzo szybko. McDonalds, KFC ? wszystkie tego typu koncerny bardziej przejmują się, by ?ugotować? (a raczej rozpakować i podać) coś szybko, tanio i łatwo, niż żeby reprezentowało to jakąś większą jakość. Restauracje sieciowe wyglądają identycznie w każdym z miast, w których się znajdują i serwują dokładnie te same rodzaje jedzenia.

Czy wszystkich sieciówek należy bezwzględnie unikać? To ciężko powiedzieć. Otóż w Polsce znajduje się kilka sieci restauracji, które serwują wyższej jakości jedzenie właśnie w stylu ?amerykańskim?. Hamburger od razu nabiera świeższego smaku, gdy zawiera w sobie dużo warzyw, a sam w sobie wykonany jest z tradycyjnego ?schabowego?. Frytki też będą inne, gdy przygotuje się je na świeżym oleju.

Typowe dania Ameryki

gh

  • Hamburger ? współcześnie hamburgera można zakupić w absolutnie każdej amerykańskiej restauracji ? niezależnie od tego, czy jest on na karcie, czy też nie lub też czy stołujemy się w barze, czy w ekskluzywnej restauracji. Kucharz zawsze będzie przygotowany do jego zrobienia. Same hamburgery różnią się od siebie i nie należy wszystkich utożsamiać z kanapkami z pseudo-mięsem w środku. W Ameryce często grilluje się ?prawdziwe? mięso, które następnie w towarzystwie warzyw podaje się w postaci hamburgera. Zdrowo, pożywnie i wcale niestereotypowo.
  • Frytki ? kolejny często zjadany przez Amerykanów przysmak, którego przygotowanie nie kosztuje dużo (ziemniaki i olej nie są aż tak drogie) i które również dzielą się na zdrowsze i mniej zdrowe. Tradycyjne amerykańskie frytki wcale nie są cienkie, jak wielu ludzi uważa ? są grube, długie i złociste. Często pojawiają się w towarzystwie ketchupu i dużych ilości soli (która jest niezdrowa i na którą trzeba uważać).
  • Drobne przysmaki ? mieszkańcy USA znani są z zajadania się przysmakami, jak muffinki, pączki, gofry czy po prostu ciastem jabłkowym (apple pie), najczęściej bardzo słodkimi.
  • Indyk ? pieczony na Święto Dziękczynienia, a podawany z żurawiną indyk jest przysmakiem sztandarowym Stanów Zjednoczonych ? pożywny, tak wielki, jak to tylko możliwe. Jest prawdziwym specjałem, którym często zajada się cały świat, a który jest sztandarowym daniem właśnie Stanów Zjednoczonych.

Regionalne dania Ameryki

To, czym poszczycić się może Ameryka to różnorodność etniczna i kulturowa, która przenosi się również na świat kulinarny. W związku z tym to, z jakimi pokarmami się spotkamy ściśle zależy od odwiedzanego przez nas regionu. Przykładowo ? odwiedzając miejsca między Waszyngtonem a Maine (w północno-wschodnim regionie USA) można natknąć się na najlepszego homara i kraba w kraju. Istnieje wiele sposobów podawania tych skorupiaków ? zazwyczaj kelner sam przynosi to zwierzę w wiadrze lub innym naczyniu wraz z narzędziami niezbędnymi do jego rozłupania. Klient sam musi zająć się dostaniem się do jadalnych części tego owocu morza.

Wracając do regionów, odwiedzając Texas, Nowy Meksyk i Arizonę można napotkać się z jedzeniem zwanym ?Tex-Mex?, bardzo przypominającym to meksykańskie. Będąc w Luizjanie z pewnością natknie się z kolei na jedzenie oparte na wpływie francuskim ? na przykład ostre morskie gumbo. Minnesota z kolei to świat pokarmów stworzonych na bazie ryżu, który wziął się od natywnych mieszkańców tego kraju. Odwiedzając San Francisco można natomiast liczyć na dobry świeży chleb oraz świeże ryby.

Podsumowanie

Choć Ameryka jest zwykle umieszczana na najniższej półce światowej kuchni, wszystko to wynika ze spojrzenia na jej gastronomię. Prawdą jest bowiem, że królują w niej hamburgery, hot-dogi czy frytki ? tak naprawdę jednak znaleźć tam można wiele innych interesujących dań, na które warto zwrócić uwagę i o których istnieniu trzeba wiedzieć, by móc wyprowadzać subiektywne i ogólne opinie na temat kuchni tego kraju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *