Kuchnia angielska

Wszyscy doskonale wiemy, że Anglicy znani są ze swojej flegmatyczności, sztywnych zasad oraz powściągliwego zachowania. Te ich cechy narodowościowe doskonale odbijają się w jedzeniu, które również ma bardzo uporządkowaną formę, a w którym nie ma wiele miejsca na eksperymenty. Mimo tej bądź co bądź nie najlepszej opinii w kuchni angielskiej można znaleźć wiele ciekawych smaków i potraw, które zdecydowanie zasługują na uwagę.

Historia kuchni angielskiej

Od czasów starożytnych angielski świat kuchni był zmieniany, niekoniecznie na dobre, przez najeźdźców z innych państw. Najpierw Wikingowie, później Rzymianie, a jeszcze później Francuzi ? wszyscy oni przywieźli do Wielkiej Brytanii bogatą paletę różnego rodzaju składników i dań.

Inwazja Normanów przyniosła ze sobą takie przyprawy, jak szafran, gałka muszkatołowa, pieprz, cynamon i cukier ? średniowieczna angielska kuchnia obfitowała w różnego rodzaju egzotyczne smaki. Przez wieki angielska arystokracja jadła wyłącznie francuskie jedzenie, by odróżnić się od zwykłych chłopów.

Kolonia Imperium Brytyjskiego w Azji Wschodniej przywiozła z Indii herbatę, ale nie tylko ? Anglicy wynieśli stamtąd również swoją obsesję różnego rodzaju ostrymi sosami, curry oraz przyprawami, które do dziś są nieodzowną częścią tamtejszej kuchni. Ogromny wpływ na kuchnię Anglii miały dwie wojny światowe, które pozostawiły ten kraj ograbiony z różnego rodzaju dóbr i usług. Podczas II wojny światowej racje żywnościowe składały się jedynie z kilku podstawowych składników ? mięsa, cukru, masła i jajek, a po wojnie niewiele się zmieniło.

sniadanie

Najpopularniejsze potrawy

  • Brytyjski pudding ? jest to potrawa bardzo specyficzna, którą ktoś albo pokocha od pierwszego spróbowania, albo w tym samym momencie znienawidzi i później nie włoży jej więcej do ust. Danie to zazwyczaj przypomina (swoją konsystencją) stały budyń, a w sobie zawiera ryż, mąkę, mleko, mięso, tłuszcz i jajka. Gotuje się ją na parze lub piecze, a podaje zwykle w formie przystawki, ewentualnie w formie deseru (w tym przypadku zawartość nieco się różni, gdyż zazwyczaj składa się z różnego rodzaju owoców).
  • Baranina ? Anglicy słyną z przygotowywania znakomitego mięsa baraniego. Choć część przepisów właśnie z jego wykorzystaniem dla niektórym może się okazać dziwna lub po prostu niejadalna, wiele dań po prostu zachwyca.
  • Herbata ? zdecydowanie najpopularniejszy napój w Anglii, mający za sobą nie lada historię. Obecnie piją ją osoby w każdym wieku, w szczególności w przerwach w pracy czy w szkole (każdy słyszał o tak zwanym ?tea time?.

Podsumowanie

Choć kuchnia angielska może się z pozoru wydawać nieciekawa i mdła, po dokładniejszym spojrzeniu okaże się dość interesująca i bogata ? w smaki, składniki i sposoby ich podawania. W tym uporządkowaniu może być coś, co nas zachwyci ? musimy jednak tego najpierw spróbować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *