Jak odpowiednio przechowywać mięso?

Mięso jest podstawowym składnikiem diety większości ludzi. Aby jednak móc długo cieszyć się z zakupionej cielęciny, wołowiny czy jakiegokolwiek innego jego rodzaju, należy je odpowiednio przechowywać. W jaki sposób robić to, by zachować jego świeżość przez jak najdłuższy czas?

Wskazówki na temat przechowywania mięsa

  • Zawsze przechowujmy mięso w lodówce. Nie ma znaczenia, ile go jest i jaki jest jego rodzaj – jest to wymaganie bezwzględne.
  • Staramy się nie przechowywać mięsa dłużej niż kilka dni. Ma ono tendencję do szybkiego psucia się.
  • Kupując mięso w paczce (zafoliowane) zwracamy uwagę na termin przydatności widniejący na opakowaniu.
  • Wędliny kupowane w plasterkach przechowujemy w lodówce maksymalnie trzy dni. Tyle samo możemy je przechowywać w formie całościowej.
  • Wędliny tego typu najlepiej przechowywać na talerzu, ale nie przykrywać – musza mieć dostęp do powietrza.
  • Gdy wyjmiemy mięso z lodówki, dbamy o to, żeby przygotować coś z niego w przeciągu kilku godzin – wtedy będziemy cieszyć się jego świeżością i jakością.

Pamiętajmy o…

  • Dokładnym umyciu mięsa przed jego włożeniem do lodówki – przedłuża to jego żywotność.
  • Nie stosowaniu pojemników zamykających dostęp powietrza.
  • Nie przesadzaniu z długością przechowywania mięsa.

Komentarze

  1. aga pisze:

    Ja mam dużo prostszy sposób.
    Kupuję tyle mięsa ile jest mi potrzebe, jeżeli chce coś mieć na dłużej, to kupuję wtedy z reguły suszoną kiełbasę, maestro lub polskie snaki (kabanosy w sensie). Dużo ekonomiczniej i prościej. pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *