Jak odpowiednio przechowywać mięso?
Mięso jest podstawowym składnikiem diety większości ludzi. Aby jednak móc długo cieszyć się z zakupionej cielęciny, wołowiny czy jakiegokolwiek innego jego rodzaju, należy je odpowiednio przechowywać. W jaki sposób robić to, by zachować jego świeżość przez jak najdłuższy czas?
Wskazówki na temat przechowywania mięsa
- Zawsze przechowujmy mięso w lodówce. Nie ma znaczenia, ile go jest i jaki jest jego rodzaj – jest to wymaganie bezwzględne.
- Staramy się nie przechowywać mięsa dłużej niż kilka dni. Ma ono tendencję do szybkiego psucia się.
- Kupując mięso w paczce (zafoliowane) zwracamy uwagę na termin przydatności widniejący na opakowaniu.
- Wędliny kupowane w plasterkach przechowujemy w lodówce maksymalnie trzy dni. Tyle samo możemy je przechowywać w formie całościowej.
- Wędliny tego typu najlepiej przechowywać na talerzu, ale nie przykrywać – musza mieć dostęp do powietrza.
- Gdy wyjmiemy mięso z lodówki, dbamy o to, żeby przygotować coś z niego w przeciągu kilku godzin – wtedy będziemy cieszyć się jego świeżością i jakością.
Pamiętajmy o…
- Dokładnym umyciu mięsa przed jego włożeniem do lodówki – przedłuża to jego żywotność.
- Nie stosowaniu pojemników zamykających dostęp powietrza.
- Nie przesadzaniu z długością przechowywania mięsa.
Ja mam dużo prostszy sposób.
Kupuję tyle mięsa ile jest mi potrzebe, jeżeli chce coś mieć na dłużej, to kupuję wtedy z reguły suszoną kiełbasę, maestro lub polskie snaki (kabanosy w sensie). Dużo ekonomiczniej i prościej. pozdrawiam