Przyprawy

Cynamon – ciekawostki, wartości i właściwości odżywcze

Cynamon jest jedną z przypraw pochodzących z gałęzi drzew (zwanych Cynamonowcami). Pochodzi z Ameryki Południowej i Południowo-Wschodniej Azji, a obecnie występuje w dwóch różnego rodzajach. Ten pierwszy jest częściej wykorzystywany w krajach zachodu, natomiast drugi – pochodzący z Chin i tańszy – stosuje się na całym świecie, w tym również w Polsce.

Pieprz – odmiany, ciekawostki i wartości odżywcze

Pieprz to jedna z najczęściej wykorzystywanych w kuchni przypraw, znane ze swojego wyrazistego smaku i równie mocnego zapachu, który jest w stanie wywołać kichanie. Pieprz sam w sobie jest bardzo ważny nie tylko z punktu widzenia konsumenta – w krajach, w których jest hodowany jest motorem napędowym gospodarki.

Oregano – ciekawostki i wartości odżywcze

Oregano jest jedną z roślin używanych nie tylko jako przyprawa, ale także jako zioło – jego zbawienny wpływ na zdrowie, a także smak jaki dodaje potrawą dostrzegali już nasi przodkowie. Właśnie dlatego stosuje się je od tysięcy lat, zarówno w świecie kulinarnym jak i medycynie.