Oregano – ciekawostki i wartości odżywcze

Oregano jest jedną z roślin używanych nie tylko jako przyprawa, ale także jako zioło – jego zbawienny wpływ na zdrowie, a także smak jaki dodaje potrawą dostrzegali już nasi przodkowie. Właśnie dlatego stosuje się je od tysięcy lat, zarówno w świecie kulinarnym jak i medycynie.

Sama nazwa pochodzi od greckich słów oros (góra) i ganos (zabawa) – rośliny oregano zazwyczaj mają 50 cm wysokości, a ich fioletowe liście posiadają od 2 do 3 centymetrów długości.

Wartości odżywcze oregano

Jak wykazały liczne badania, oregano cechuje się nie tylko unikalnym smakiem, czyniącym je bardzo przydatnym w kuchni, ale także wysoką zawartością witamin i składników mineralnych, które bardzo dobrze wpływają na organizm człowieka. Roślina jest bogata przede wszystkim w witaminę K, która wspomaga rozwój kości, zapewnia ich odpowiednią gęstość, a ponadto zapobiega skrzepom krwi. Dodatkowo można w niej znaleźć sporo żelaza, wapnia oraz kwasów omega, a także niebywale wysokie stężenie antyoksydantów.

Wpływ oregano na zdrowie

oregano

Oregano jest znane ze swojego pozytywnego wpływu na pracę serca i leczenie chorób z nim związanych. Potrafi wspomóc walkę ze skurczami menstrualnymi oraz różnego rodzaju dolegliwościami powiązanymi z układem moczowym. Ponadto często wykorzystuje się je jako wspomagacz w radzeniu sobie z najróżniejszymi chorobami skóry.

Oregano jest znane z właściwości pozwalających zapobiegać różnego rodzaju rakom – tak przynajmniej twierdzą naukowcy z wielu krajów, przypisując mu przede wszystkim zapobieganie rakowi piersi.

Warto wspomnieć, iż oregano posiada właściwości (a konkretnie jeden składnik zwany beta-caryophylliną) ułatwiające człowiekowi walkę ze zgagą. Kiedyś natomiast wierzyło się, że pomaga również w walce z grypą, bólem mięśni, zębów i głowy.

Gdzie używać oregano?

Obecnie oregano uważa się za najpopularniejszą rośliną używaną przy przyprawianiu pizzy – tak naprawdę jednak nie tylko w niej można je stosować. Przyprawa ta może mieć zastosowanie w każdej potrawie bogatej w oliwki lub sałatę, z którymi doskonale współgra. Często wykorzystuje się ją również do przyprawiania mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *