Miód – rodzaje i właściwości

Miód to niezwykle słodka substancja naturalna powstała w wyniku zbierania i przetwarzania przez pszczoły nektaru pochodzącego z różnego rodzaju kwiatów. Proces ten zachodzi od tysięcy lat ? tyle liczy sobie również sam gatunek pszczół, które stale niestrudzenie pracują nad produkowaniem miodu, przez wielu nazywanego ?substancją bogów. Całe powstawanie miodu rozpoczyna się w organizmie pszczoły, a następnie przenosi się do plastrów ? składa się na nie kilka podstawowych procesów, z których najważniejszymi są odparowywanie wody oraz rozkład sacharozy na glukozę i fruktozę.

Miód znany jest dziś ze swojej naturalności i zbawiennego wpływu na organizm człowieka. Choć sam w sobie zawiera więcej fruktozy i glukozy niż sam cukier, jest uważany za o wiele zdrowszy produkt ? zwłaszcza, że jest produkowany w sposób całkowicie naturalny. Zawiera on mnóstwo właściwości antyseptycznych i antybakteryjnych, dlatego często jest stosowany jako składnik leków, różnego rodzaju mieszanek odpornościowo-wzmacniających i po prostu jako słodzik.

Historia miodu

dcmo674l

Nim przejdziemy do dokładniejszego opisywania kolejnych pozytywnych stron miodu, musimy wrócić do przeszłości i podkreślić, że miód nie jest chwalony od dziś, a jego zastosowanie jest bardzo szerokie i różnorodne.

Miód był stosowany w Indiach już cztery tysiące lat temu, kiedy to zaczęto go stosować na dość dużą skalę w medycynie. Mieszkańcy tego kraju podzielili go na osiem podstawowych kategorii, a w sumie do tej pory powstało więcej niż 600 różnych leków bazujących właśnie na nim ? ludzie od razu dostrzegli jego zdrowotne właściwości, poszukując w nim lekarstwa na bogatą gamę chorób.

Miód to jednak nie tylko Indie, ale również i Egipt ? i to jeszcze sprzed czasów starożytności. Egipcjanie stosowali go przede wszystkim do walki z bardziej egzotycznymi chorobami, ale także do leczenia ran po bitwie. Już wtedy zaczęto dostrzegać jego antybakteryjne właściwości, choć do niedawna nie zostały one w pełni wyjaśnione i opisane. Miód stosowało (i stosuje) się również w innych rejonach świata ? do dziś jest nierozłącznym elementem medycyny chińskiej i greckiej. To Grecy zresztą nazwali go ?nektarem bogów?, przydzielając mu właściwości przedłużające życie.

Ogólne właściwości i zastosowanie miodu

Wszelkie rodzaje miodu (niektóre z nich zostaną opisane w następnym rozdziale) posiadają swoje wspólne właściwości, z których najważniejszą jest trwałość. Szczelnie zamknięty naturalny miód nie ma prawa się popsuć ? ciekawostki mówią nawet, iż w grobowcu jednego z faraonów znaleziono właśnie miód, który wciąż nadawał się do spożycia i nie stracił jakichkolwiek właściwości.

Każdy z typów miodu posiada jedno ogólne zastosowanie: wzmacnianie odporności człowieka. Od typu miodu zależy, którą z części organizmu będzie on chronił i wzmacniał najbardziej. Typowy miód jest w stanie wyleczyć niektóre rodzaje alergii ? w najbardziej naturalny i przyjazny organizmowi sposób.

Jeżeli chodzi o zastosowanie to w Polsce (jak i na świecie) miodu najczęściej używa się do celów spożywczych, jako dodatek do różnego rodzaju słodyczy, ale też domowej roboty potraw. Niektórzy lubią go stosować jako substytut cukru (jak zostało wspomniane wcześniej, miód jest od niego słodszy). Szerokie zastosowanie miodu ? nie od dziś zresztą ? można zaobserwować również w medycynie ? każdy z rodzajów miodu posiada pozytywny wpływ na organizm człowieka, co dostrzegła nauka, poczynając stosować go w różnego rodzaju lekach. Sprawdza się również w różnego rodzaju domowych miksturach ? większości z nas za młodu mama podawała mieszankę, której głównym składnikiem był miód, a zadaniem ? zwalczenie lub zapobiegnięcie chorobie, w tym grypie i przeziębieniu. Wreszcie miód jest doskonałym składnikiem odżywczym, co czyni go podstawą niemal każdej diety. Jest bogaty w witaminy i najróżniejsze składniki wpływające na odpowiednie samopoczucie i stan organizmu. Miód stosuje się także w przemyśle kosmetycznym jako składnik różnego rodzaju kremów ? jego dobry wpływ na skórę jest niezaprzeczalny, a właściwości przeciwzmarszczkowe bardzo zauważalne.

Rodzaje miodu

W sumie rzecz biorąc wyróżnić możemy trzy podstawowe rodzaje miodu: nektarowy, spadziowy oraz mieszany (łączący oba pozostałe typy). Miód jest w stanie występować zarówno w postaci płynnej, jak i stałej (przy czym ta druga przyjmuje postać pierwszej po podgrzaniu) oraz w kilku różnych barwach (dla uproszczenia mówi się jedynie o jasnej i ciemnej). Smak i właściwości miodu zależą w głównej mierze od kwiatów, z których pochodzi zbierany przez pszczoły nektar. Obecnie najpopularniejsze są następujące typy miodu, z podziałem właśnie na rodzaj nektaru:

  • Miód z drzew liściastych ? pochodzący z drzew liściastych miód należy do rodzaju spadziowych i przyjmuje jasną barwę ? zazwyczaj bardzo zbliżoną do zielonej. Choć w porównaniu do innych rodzajów miodu ma najbardziej cierpki smak, posiada zarazem unikalne właściwości moczopędne. Doskonale sprawdza się również w dezynfekcji oraz działa przeciwzapalnie.
  • Miód z drzew iglastych ? również jest miodem spadziowym, jednak ten swoje pochodzenie zawdzięcza drzewom iglastym. Sam w sobie przybiera jasny zielony (przechodzący w szarość) kolor i wiele właściwości pozwalających wzmocnić osłabioną odporność człowieka. Najlepiej sprawdza się przy walce ze schorzeniami płuc i stawów, choć posiada również różnego rodzaju właściwości przeciwzapalne.
  • Miód wielokwiatowy ? jego potoczna, stosowana w sklepach nazwa to ?miód tysiąca kwiatów?. Jak można się domyślić, miód ten powstaje z nektarów wielu różnych roślin kwitnących na polach, lasach i łąkach w dokładnie tym samym okresie czasu. W związku z tym można wyróżnić dwa rodzaje tego miodu: wiosenny i letni. Podczas gdy ten pierwszy przybiera jasny kolor, ten drugi okazuje się być nie tylko ciemniejszy, ale i bardziej wyrazisty w smaku i zapachu. Oba rodzaje mają doskonały wpływ na pracę serca i sprawdzają się w walce z chorobami wątroby. Znane są także ze swoich właściwości antyalergicznych. Ich przyjemny smak sprawia, że są najczęściej wybierane dla dzieci, przede wszystkim przy leczeniu grypy czy kataru.
  • Miód rzepakowy pochodzi, jak sama nazwa sugeruje, z kwiatów rzepaku i posiada niemalże bezbarwną (a więc jasną) barwę i bardzo lekki, niemal nieodczuwalny zapach. Stosuje się go przede wszystkim do walki z chorobami układu krążenia, aczkolwiek bardzo dobrze radzi sobie również z wspomaganiem działania mięśnia sercowego. Jego dobre właściwości obejmują także wątrobę, trzustkę i nerki. Sam w sobie redukuje ciśnienie tętnicze krwi, a także dostarcza organizmowi wiele potasu. W związku z tym stosuje się go także do przyspieszania gojenia się ran, ale także przy walce z przeziębieniami i nieżytami nosa.
  • Miód lipowy ? ten rodzaj miodu posiada jasnożółty, często przechodzący w bursztynowy kolor. Podobnie, jak większość typów miodu sprawdza się w walce z grypą, aczkolwiek często stosuje się go w przypadkach cięższych przeziębień i chorób związanych z układem oddechowym. Znany jest z właściwości uspokajających, w związku z czym używa się go do wspomagania walki z nerwicą. Posiada wiele antybiotyków i działa przeciwgorączkowo, ułatwiając jednocześnie odkrztuszanie.
  • Miód gryczany ? posiada ciemny bursztynowy kolor, a swoje pochodzenie zawdzięcza nektarowi z kwiatów gryki ? dzięki niemu posiada dość ostry smak. Ze względu na bogatą zawartość soli mineralnych, enzymów i olejków eterycznych sprawdza się we wspomaganiu (i leczeniu chorób) układu krążenia, a także pamięci. Stosuje się go także w przypadku rekonwalescencji, a także do zwalczania miażdżycy.
  • Miód koniczynowy ? pochodzący z koniczyny białej miód posiada jasny kolor i bardzo słodki smak. Ten z koniczyny czerwonej nabiera kwaśnego smaku. Jest uważany za jeden z najbogatszych w witaminy rodzajów miodu ? często stosuje się go w stanach nerwicowych (aczkolwiek również w sytuacjach stresowych, po prostu do obniżenia napięcia) ze względu na wysoką zawartość witamin i glikozydów. Sam w sobie posiada łagodny zapach koniczyny.

Oczywiście rodzajów miodu jest całe mnóstwo i nie sposób ich wszystkich wymienić ? zdawać sobie musimy sprawę z bogactwa kwiatów, a każdy z nich produkuje nektar o nieco innych właściwościach. To od niego zależą nie tylko kolor i smak miodu, ale jego paleta właściwości i wpływ na organizm człowieka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *