Ciasto gruszkowo-cynamonowe
Jako, że przy gotowaniu ciast uznaję technikę “prosto i smacznie”, to ciasto zbytnio od tych założeń nie odstaje. Można je przygotować bardzo szybko, a jest bardzo dobre. Przynajmniej dla osób uwielbiających gruszki 😉
Składniki
- 4 gruszki
- 2 szklanki mąki tortowej
- cukier puder
- cynamon
- 5 jajek
- 0,5 kostki margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżeczki dobrego kakao
- 1 cukier waniliowy
- 1/5 szklanki oleju
- 1 łyżka bułki tartej
Przygotowanie
Na początku rozbijamy jajka, oddzielając ich żółtka od białek. Umyte gruszki obieramy ze skórki i usuwamy ich pestki – kroimy na drobne kawałki, kwadratowe lub prostokątne. Margarynę umieszczamy wraz z cukrem i kakao w rondelku i rozpuszczamy, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Gdy tak się stanie, dodajemy żółtka, cukier waniliowy i mąkę tortową z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka i dodajemy je do mieszanki, stale mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy (wcześniej natłuszczamy ją i posypujemy bułką tartą). Układamy na jego wierzchu kawałki gruszek, a następnie posypujemy cynamonem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz