Ciasto gruszkowo-cynamonowe

Ciasto gruszkowo-cynamonowe

Jako, że przy gotowaniu ciast uznaję technikę “prosto i smacznie”, to ciasto zbytnio od tych założeń nie odstaje. Można je przygotować bardzo szybko, a jest bardzo dobre. Przynajmniej dla osób uwielbiających gruszki 😉

Składniki

 

  • 4 gruszki
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • cukier puder
  • cynamon
  • 5 jajek
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki dobrego kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/5 szklanki oleju
  • 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie

Na początku rozbijamy jajka, oddzielając ich żółtka od białek. Umyte gruszki obieramy ze skórki i usuwamy ich pestki – kroimy na drobne kawałki, kwadratowe lub prostokątne. Margarynę umieszczamy wraz z cukrem i kakao w rondelku i rozpuszczamy, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Gdy tak się stanie, dodajemy żółtka, cukier waniliowy i mąkę tortową z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka i dodajemy je do mieszanki, stale mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy (wcześniej natłuszczamy ją i posypujemy bułką tartą). Układamy na jego wierzchu kawałki gruszek, a następnie posypujemy cynamonem.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.

Ciasto gruszkowo-cynamonowe
Ciasto gruszkowo-cynamonowe

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *