Nasiona chia zastosowanie
Nasiona chia zastosowanie – szałwia hiszpańska to roślina, z której pozyskiwane są nasiona chia. Słyną one z niezwykłych wartości zdrowotnych i odżywczych, dlatego warto włączyć je do codziennej diety w celu kompleksowego wspomagania funkcjonowania organizmu i ochrony przed wieloma chorobami.
Szałwia hiszpańska właściwości
Nasiona chia są bogactwem kwasów Omega 3 , wapnia i żelaza. Posiadają więcej tych składników niż łosoś, który uważany jest powszechnie za skarbnicę kwasów Omega 3,posiadają więcej żelaza niż szpinak, a także dostarczają do organizmu więcej wapnia niż mleko.
Chia nasiona właściwości
Szałwia hiszpańska to roślina pochodząca z Gwatemali i Meksyku, posiada ona szerokie, nieduże liście i białe lub fioletowe kwiaty. Owoce natomiast zawierają sporą ilość owalnych nasion. Właśnie te nasiona nazywane są nasionami chia.
Nasiona chia jak stosować?
Nasiona szałwii dzięki zawartości kwasu alfa-linolenowego znacznie zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na raka piersi i szyjki macicy, jednak u mężczyzn, przy nadmiernym spożyciu, nieznacznie zwiększają ryzyko zachorowania na raka prostaty.
Kwasy Omega 3, w które bogate są te nasiona, poprawiają pamięć i koncentrację, wspomagają one także pracę układu nerwowego, działają uspokajająco i łagodzą objawy depresji. U osób starszych zapobiegają rozwojowi Alzheimera i zmniejszają ryzyko rozwoju choroby zwyrodnieniowej plamki żółtej w oku.
Nasiona chia zastosowanie
Nasiona chia działają zbawiennie na układ sercowo- naczyniowy. Znacznie zmniejszają poziom „złego” cholesterolu w organizmie, jednocześnie podwyższając stężenie „dobrego” cholesterolu. Obniżają także ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i miażdżycy, ponadto regulują ciśnienie tętnicze krwi.
Nasiona szałwii hiszpańskiej to również doskonałe źródło białka dlatego powinni je spożywać wegetarianie. Szałwia hiszpańska jest także dobrym źródłem energii dla sportowców i kulturystów. Nasiona chia dzięki bogactwu wapnia i fosforu wpływają pozytywnie na kości i wzmacniają zęby.
Dieta aztecka
U osób chorujących na cukrzycę typu II pomagają znormalizować oporność na insulinę. Nasiona chia znajdują zastosowanie też u osób posiadających problemy trawienne. Znacznie wspomagają cały proces trawienia, a także pobudzają perystaltykę jelit, regulują rytm wypróżnień, przeciwdziałając zaparciom oraz wspomagają rozwój pożytecznej flory bakteryjnej, dzięki czemu znacznie obniżają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Chia nasiona przepisy
Nasiona chia zastosowanie – nasiona szałwii są również dobrym wspomagaczem diety. Po połączeniu z wodą działają, jak siemię lniane – pęcznieją, dzięki czemu dają szybkie i długotrwałe uczucie sytości. Warto pamiętać, aby zawsze stosując zarówno nasiona chia, jak i siemię lniane pić minimum 2 litry płynów na dobę – tylko wówczas faktycznie usprawnimy działanie naszego organizmu.
Najprostszym przepisem z zastosowaniem nasion chia jest owocowy koktajl – wystarczy zmiksować ulubione owoce i ewentualnie warzywa z ½ szklanki wody i do powstałego koktajlu dodać 2 łyżki nasion szałwii.
Nasiona chia jak spożywać?
Nasiona chia możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów – doskonale nadają się, jako składnik wielozbożowych ciastek i domowych muffinek, budyni, jogurtowych koktajli czy samodzielnie przygotowanej granoli. Możemy je spożywać zarówno w „suchej” postaci, jako np. dodatek do jogurtu oraz wcześniej namoczone np. w soku owocowym i dodane np. do sałatek.
Dodaj komentarz