Nasiona chia zastosowanie

Nasiona chia zastosowanie – szałwia hiszpańska to roślina, z której pozyskiwane są nasiona chia. Słyną one z niezwykłych wartości zdrowotnych i odżywczych, dlatego warto włączyć je do codziennej diety w celu kompleksowego wspomagania funkcjonowania organizmu i ochrony przed wieloma chorobami.

Szałwia hiszpańska właściwości

Nasiona chia są bogactwem kwasów Omega 3 , wapnia i żelaza. Posiadają więcej tych składników niż łosoś, który uważany jest powszechnie za skarbnicę kwasów Omega 3,posiadają więcej żelaza niż szpinak, a także dostarczają do organizmu więcej wapnia niż mleko.

Chia nasiona właściwości

Szałwia hiszpańska to roślina pochodząca z Gwatemali i Meksyku, posiada ona szerokie, nieduże liście i białe lub fioletowe kwiaty. Owoce natomiast zawierają sporą ilość owalnych nasion. Właśnie te nasiona nazywane są nasionami chia.

Chia-pudding_smacznego

Nasiona chia jak stosować?

Nasiona szałwii dzięki zawartości kwasu alfa-linolenowego znacznie zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na raka piersi i szyjki macicy, jednak u mężczyzn, przy nadmiernym spożyciu, nieznacznie zwiększają ryzyko zachorowania na raka prostaty.

Kwasy Omega 3, w które bogate są te nasiona, poprawiają pamięć i koncentrację, wspomagają one także pracę układu nerwowego, działają uspokajająco i łagodzą objawy depresji. U osób starszych zapobiegają rozwojowi Alzheimera i zmniejszają ryzyko rozwoju choroby zwyrodnieniowej plamki żółtej w oku.

Nasiona chia zastosowanie

Nasiona chia działają zbawiennie na układ sercowo- naczyniowy. Znacznie zmniejszają poziom „złego” cholesterolu w organizmie, jednocześnie podwyższając stężenie „dobrego” cholesterolu. Obniżają także ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i miażdżycy, ponadto regulują ciśnienie tętnicze krwi.

Nasiona szałwii hiszpańskiej to również  doskonałe źródło białka dlatego powinni je spożywać wegetarianie. Szałwia hiszpańska jest także dobrym źródłem energii dla sportowców i kulturystów. Nasiona chia dzięki bogactwu wapnia i fosforu wpływają pozytywnie na kości i wzmacniają zęby.

Dieta aztecka

U osób chorujących na cukrzycę typu II pomagają znormalizować oporność na insulinę. Nasiona chia znajdują zastosowanie też u osób posiadających problemy trawienne. Znacznie wspomagają cały proces trawienia, a także pobudzają perystaltykę jelit, regulują  rytm wypróżnień, przeciwdziałając zaparciom oraz wspomagają rozwój pożytecznej flory bakteryjnej, dzięki czemu znacznie obniżają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

pudding-z-nasion-szałwi

Chia nasiona przepisy

Nasiona chia zastosowanie – nasiona szałwii są również dobrym wspomagaczem diety. Po połączeniu z wodą działają, jak siemię lniane – pęcznieją, dzięki czemu dają szybkie i długotrwałe uczucie sytości. Warto pamiętać, aby zawsze stosując zarówno nasiona chia, jak i siemię lniane pić minimum 2 litry płynów na dobę – tylko wówczas faktycznie usprawnimy działanie naszego organizmu.

Najprostszym przepisem z zastosowaniem nasion chia jest owocowy koktajl – wystarczy zmiksować ulubione owoce i ewentualnie warzywa z ½ szklanki wody i do powstałego koktajlu dodać 2 łyżki nasion szałwii.

Nasiona chia jak spożywać?

Nasiona chia możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów – doskonale nadają się, jako składnik wielozbożowych ciastek i domowych muffinek, budyni, jogurtowych koktajli czy samodzielnie przygotowanej granoli. Możemy je spożywać zarówno w „suchej” postaci, jako np. dodatek do jogurtu oraz wcześniej namoczone np. w soku owocowym i dodane np. do sałatek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *