Przepis na rabarbarowe ciasto

Prostota tego ciasta sprawia, iż jest świetnym rozwiązaniem, gdy pojawia się nagła potrzeba gotowania. Zrobiłam kilka poprawek do oryginalnego przepisu – wystarczająco dużo, by ten był bardziej “mój”, pozostawiając jednak babciny oryginał.

Składniki

 

  • 2 szklanki pokrojonego rabarbaru
  • 1/2 szklanki (niepakowanego) brązowego cukru
  • 1/2 szklanki masła, miękkiego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wanilii
  • 1 szklanka pełnotłustego jogurtu mlecznego
  • 3/4 łyżki soli
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mąki makaronowej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka sodki oczyszczonej

Pokrywamy okrągłą formę do ciast masłem i mąką. Podgrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza.

W małej misce umieszczamy rabarbar i połowę szklanki brązowego cukru. Zostawiamy to na 30 minut.

W dużej misce dodajemy masła oraz 1 szklankę brązowego cukru. Dodajemy jajko i wanilię, a następnie miksturę z rabarbaru oraz jogurt. Mieszamy porządnie, a następnie – w innej misce – ubijamy razem suche składniki i dodajemy je do reszty, mieszając dokładnie, by te się zmieszały.

Wszystko umieszczamy w naszej formie i pieczemy przez 50 – 60 minut albo do momentu, w którym środek ciasta zapada się i powraca do swojej pozycji po naciśnięciu. Zostawiamy to wszystko na 5 minut do wystygnięcia w formie. Ciasto możemy przechowywać przez maksymalnie trzy dni.

7021917921_eee57c6e33_b-625x465

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *