Przepis na rabarbarowe ciasto
Prostota tego ciasta sprawia, iż jest świetnym rozwiązaniem, gdy pojawia się nagła potrzeba gotowania. Zrobiłam kilka poprawek do oryginalnego przepisu – wystarczająco dużo, by ten był bardziej “mój”, pozostawiając jednak babciny oryginał.
Składniki
- 2 szklanki pokrojonego rabarbaru
- 1/2 szklanki (niepakowanego) brązowego cukru
- 1/2 szklanki masła, miękkiego
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka wanilii
- 1 szklanka pełnotłustego jogurtu mlecznego
- 3/4 łyżki soli
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mąki makaronowej
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka sodki oczyszczonej
Pokrywamy okrągłą formę do ciast masłem i mąką. Podgrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
W małej misce umieszczamy rabarbar i połowę szklanki brązowego cukru. Zostawiamy to na 30 minut.
W dużej misce dodajemy masła oraz 1 szklankę brązowego cukru. Dodajemy jajko i wanilię, a następnie miksturę z rabarbaru oraz jogurt. Mieszamy porządnie, a następnie – w innej misce – ubijamy razem suche składniki i dodajemy je do reszty, mieszając dokładnie, by te się zmieszały.
Wszystko umieszczamy w naszej formie i pieczemy przez 50 – 60 minut albo do momentu, w którym środek ciasta zapada się i powraca do swojej pozycji po naciśnięciu. Zostawiamy to wszystko na 5 minut do wystygnięcia w formie. Ciasto możemy przechowywać przez maksymalnie trzy dni.
Dodaj komentarz