Przepis na ciasto marchewkowo-orzechowe
Nie każdy zdaje sobie sprawę, iż istnieją ciasta, do których dodaje się warzywa. W dodatku są one słodkie i równie pyszne, co ich bardziej kaloryczne i niezdrowe odpowiedniki. Przepis ten pokaże, jak wykorzystać jedno z najlepiej nadających się do tych celów warzyw – marchewkę. O walorach zdrowotnych orzechów pisaliśmy w artykule “Dlaczego warto jeść orzechy?”.
Składniki – ciasto
- 2 szklanki startej marchewki
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej (przesianej)
- 1 1/4 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki sodki
- 1 szczypta soli
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
Składniki – polewa
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki cukru
- gorzka czekolada
Przygotowanie
Rozpoczynamy od ubicia jajek z dodatkiem cukru w taki sposób, by powstała puszysta masa. Dodajemy do niej mąkę i olej, nie przestając miksować, by w końcu dołożyć pozostałe składniki – marchewkę, orzechy, rodzynki, cynamon i sodę. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza, w międzyczasie przygotowując polewę.
Naszą czekoladę roztapiamy w gorącej wodzie, a następnie dodajemy mleko, masło i cukier. Ważne jest, aby polewę wylać na ciasto dopiero wtedy, gdy to ostygnie. Następnie możemy przystąpić do dekoracji – posypać całość orzechami, marchewką lub też po prostu wiórkami kokosowymi. Oczywiście nie jest to wymagane.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Wygląda nieziemsko:) i zapewne podobnie smakuje:)