Przepis na ciasto marchewkowo-orzechowe

Nie każdy zdaje sobie sprawę, iż istnieją ciasta, do których dodaje się warzywa. W dodatku są one słodkie i równie pyszne, co ich bardziej kaloryczne i niezdrowe odpowiedniki. Przepis ten pokaże, jak wykorzystać jedno z najlepiej nadających się do tych celów warzyw – marchewkę.  O walorach zdrowotnych orzechów pisaliśmy w artykule “Dlaczego warto jeść orzechy?”.

Składniki – ciasto

  • 2 szklanki startej marchewki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej (przesianej)
  • 1 1/4 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sodki
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

Składniki – polewa

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • gorzka czekolada

Przygotowanie

Rozpoczynamy od ubicia jajek z dodatkiem cukru w taki sposób, by powstała puszysta masa. Dodajemy do niej mąkę i olej, nie przestając miksować, by w końcu dołożyć pozostałe składniki – marchewkę, orzechy, rodzynki, cynamon i sodę. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza, w międzyczasie przygotowując polewę.

Naszą czekoladę roztapiamy w gorącej wodzie, a następnie dodajemy mleko, masło i cukier. Ważne jest, aby polewę wylać na ciasto dopiero wtedy, gdy to ostygnie. Następnie możemy przystąpić do dekoracji – posypać całość orzechami, marchewką lub też po prostu wiórkami kokosowymi. Oczywiście nie jest to wymagane.

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Komentarze

  1. Kulinarnie Niebanalnie pisze:

    Wygląda nieziemsko:) i zapewne podobnie smakuje:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *