Letni grillowany miks
Kombinacji potrawy, którą zamierzam opisać w tym przepisie jest całe mnóstwo. Możemy w niej używać najróżniejszych warzyw nadających się do grillowania, a nawet najróżniejszych rodzajów serów i ziół. Jeden składnik jest jednakże konieczny – olej truflowy, dodający całej potrawie smaku prawdziwej trufli, która jest bardzo rzadka i droga. Smacznego!
Składniki i sposób przygotowania grillowanego miksu
- 4 małe lub średnie cukinie z przyciętymi końcówkami
- 4 małe lub średnie kabaczki z przyciętymi końcówkami
- 3 gruszki, przecięte wzdłuż na pół, z wyjętą pestką
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 łyżka posiekanej bazylii lub estragonu
- 1/2 szklanki sera manchego
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka oleju truflowego
- sól i pieprz
Na początku podgrzewamy grill do średniej lub wysokiej temperatury, a następnie tniemy kabaczek na cienkie paski i kładziemy płasko na papierze do pieczenia. Skraplamy kabaczki i połówki gruszki oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i pieprzem.
Gdy grill już będzie gotowy, ostrożnie kładziemy na niego owoce i warzywa (zależnie od ilości można to podzielić na kilka porcji, żeby nie ściskać wszystkiego na grillu). Grillujemy każdą stronę warzyw 2-3 minuty albo do momentu, gdy każda z nich będzie lekko zwęglona i odpowiednio delikatna.
Po zdjęciu owoców i warzyw z grilla umieszczamy je na talerzu, a następnie posypujemy ziołami i skraplamy olejem truflowym.
Dodaj komentarz